Spartak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spartak

Spartak

Spartacus (1960.)

Universal Pictures / Blitz film i video

184' drama, ratni, povijesni

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov

Scenario:        Dalton Trumbo

Producent/i:   Edward Lewis

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Spartak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.77
13
0.00

DragonRage 19.08.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Veličanstveni Ep !!!

A šta reči, jedan od posljednjih velikih povijesnih epova kakvi se danas više ne snimaju, čast izuzecima.
Prije svega moram pohvaliti odlično dvostruko izdanje, zanimljivo je kako je film prenešen na DVD na isti način kako se je pokazivao u kinima tamo 60-ih godina, tj ima stanku usred filma, te da biste pogledali ostatak filma morate ubaciti drugi disk u DVD-e player, a usto je disk prepun odličnih dodataka(komentari, storyboardovi, dokumentarci, izbačene scene itd), što me je jako iznenadilo s obzirom da se radi o več prilično starom filmu.
Film traje punih tri sata, što mu je ujedno i največa zamjerka, jer mjestimice gubi ritam, no to je bio standard večine spektakala iz tog vremena, no i unatoč pretjeranoj duljini Kubrick je napravio odličan posao.
Ovo je bila druga suradnja Kubricka i Douglasa nakon njihove uspješne suradnej na filmu "Staze Slave".
Sniman na lokacijama u Španjolskoj i Kaliforniji film je koštao tada enormnih 12 mil. dolara, ali trud im se isplatio je film je nakraju zaradio tada ogromnih 30 mil, i ne samo vratio buđet več ga i udvostručio, te je pobrao četiri Oscara za najbolju kameru, kostimografiju, scenografiju, i najbolju sporednu mušku ulogu(pokojni Peter Ustinov), a sam Kirk Douglas je ostvario vjerovatno ulogu karijere.
Kao i u večini spektakal koji su se tada snimali(Ben Hur,Deset Zapovijedi,Quo Vadis itd)i ovaj je imao dosta impresivnu glumačku ekipu, tako su uz Douglasa u ulozi Spartaka i Ustinova u ulozi direktora gladijatorske škole još nastupili i,"Hamlet"Laurence Olivier u ulozi pokvarenog senatora Marcusa te tada popularna diva Jean Simmons kao Spartakov ljubavni interes.
Dakle nema se tu šta više dodati, nedavno je izašla nova verzija Spartaka sa našim Goranom Višnjićem u vodečoj ulozi,koju ja još nažalost nisam imao prilike gledati, ali koliko vidim po vašim kritikama i ocjenama na Filmskom Netu, navodno je dobar.
No ipak klasik ostaje klasik, preporuka svima koji ga još nisu imali prilike gledat,učinite to što prije!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: