Spartak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spartak

Spartak

Spartacus (1960.)

Universal Pictures / Blitz film i video

184' drama, ratni, povijesni

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov

Scenario:        Dalton Trumbo

Producent/i:   Edward Lewis

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Spartak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.77
13
0.00

Producent i glumac Kirk Douglas, ponukan suradnjom s Kubrickom na filmu 'Paths of Glory', želi povijesni spektakl predati u odgovorne ruke, one Stanleya Kubricka. I uspjeva, naravno.

Povijesni epski film, rađen po istoimenom romanu Howarda Fasta, govori o robu Spartaku (Kirk Douglas) koji je u vrijeme Rimskoga Carstva, 70ih godina prije Krista, kupljen i obučavan kako bi postao gladijatorom. Spartak je sin roba i robinje i ropstvo je jedino što poznaje kroz cijeli svoj život. Nakon što gotovo pogine u borbi gladijatora, odluči se usprotiviti svojim vlasnicima, a potom i rimskoj vojsci.

Jedva izvukavši živu glavu iz borbe koja je služila za zabavu bogatim Rimljanima (odlična uloga Laurencea Oliviera), Spartak odluči ostvariti svoj san o slobodi i padu ropstva. Odlučno povede tisuće robova prema Rimu, no naposljetku, u velikoj sceni borbe, pogiba od rimske vojske. Njegov san nastavlja se, a ropstvo biva ukinuto tek dvije tisuće godina kasnije. Radnja se od tematski sličnih filmova (npr. 'Ben-Hur') razlikovala po tome što nije bilo kršćanske tematike, film se koncentrirao na hrabrost jedne osobe.

Prvi režiser bio je Anthony Mann, no Kirk Douglas smatrao je da Mann dopušta svojim glumcima da previše sami 'režiraju' pa je Kubrick pozvan na set. Iako je ovo bio veliki proboj Kubricka u svijet filma, ruke su mu gotovo bile svezane. Scenarij nije smio mijenjati, a Douglas je, kao velika zvijezda i producent, uvijek imao zadnju riječ. Film je ipak bio prilično uspješan, pokupivši 4 od 6 nominacija za Oscara, uključujući nagradu za najbolju sporednu ulogu Petera Ustinova. Kubrick je bio nominiran i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg redatelja, no nagradu je odnio Jack Cardiff za film 'Sons and Lovers'.

Na filmu je radilo više od 10000 ljudi, a koštao je nešto više od 12 milijuna dolara. Bio je to veliki proboj za Stanleya Kubricka u svijet filma, nakon čega je odlučio raditi isključivo po svom – od tog trenutka njegova je riječ uvijek bila posljednja.