Djevojka od milijun dolara - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Djevojka od milijun dolara

Djevojka od milijun dolara

Million Dollar Baby (2004.)

Warner Bros. / Blitz film i video

137' drama, melodrama

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter, Christina Cox, Lucia Rijker

Scenario:        F.X.Toole, Paul Haggis

Producent/i:   Clint Eastwood, Paul Haggis, Robert Lorenz

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Djevojka od milijun dolara

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.41
128
0.00

moonwalker 21.09.2011 Ocjena recenzije : 1.0

Savršeno, Eastwood u top izdanju

Film me toliko oduševio, da sam ostao bez riječi kao rijetko kada.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

split 18.09.2011 Ocjena recenzije : 0.0

FAMOZAN

JEDAN OD NAJBOLJIH FILMOVA IKAD.
JAKO TUŽAN I UPEČATLJIV.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blue 09.10.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Odličan film!Čisti klasik.

Majstorski režiran i odglumljen film!Kapa dolje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

stanislas waw 02.08.2009 Ocjena recenzije : 4.5

JEDNOSTAVNO I ČISTO

Djevojka od milijun dolara u umjetničkom smislu nadilazi mnogo razvikanija filmska ostvarenja koja postižu veće zarade i gledanost, a nemaju takvu karizmu.
Okrnjena scenografija iz druge dimenzije, polagan tok radnje kroz usta fenomenalnog pripovjedača Morgana Freemana, jednostavna, ali sugestivna glazba daju ovom filmu poseban ugođaj.
Posebno su dojmljivo uklopljene tople i tužne ljudske priče, poput ''Opasnog'', zatim priča o paraliziranom psu, kolaču od limuna, čudnim razgovorima Clinta i pastora u vezi njegove kćeri, Clintovom učenju mrtvog
jezika.
Niti jedan film ne ostavlja likove (pomalo i gledatelje) tako prazne kao što to čini Djevojka od milijun dolara, ali sve u svemu odaje dojam jednog jednostavnog i čistog remek-djela.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 04.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

savršeno

Tu je svaki komentar suvišan; apsolutno savršeno

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Shaake it 03.02.2008 Ocjena recenzije : 4.0

Tužno i savršeno

kad sam sjela za komp, ne čitajući o tematici, mislila sam da ću provesti iduća 2 sata gledajući tipični američki fimić sa uobičajenim izlizanim happy endom, ali nasvu sreću dobila sam ostavrenje koji me je uspio iznenaditi i nažalost rasplakati. iznenađujući je bio Clint Eastwood kojeg inače pamtim kao glumca koji je sposoban glumiti jedino u špageti vesternima. svaki Oscar je zaslužen :) Hillary Swank mi se veoma svidjela u svojoj dobro odigranoj ulozi konobarice- paćenice koja se hvata za zadnju slamku kako bi se barem na tren izvukla iz pakla. Morgan Freeman mi je oduvijek bio najdraži glumac tako da o njemu uvijek imam samo riječi hvale.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Inesika 25.12.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Tragičan

sve u svemu jako dobar i mislim da zaslužuje one oskare.Sa druge strane Eastwood pretjeruje u nekim stvarima

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Christiana 18.12.2007 Ocjena recenzije : 3.0

Crno-bijeli svijet

Ne primjećuje se na prvi pogled, ali "Djevojka od milijun dolara" rađena je u crno-bijeloj tehnici. Nećete to nikada zamijetiti gledajući boju na ekranu, već pomno promatrajući likove. Jedino je Eastwoodov lik koliko-toliko kompleksan (dobra duša koja je jednom u životu neoprostivo pogriješila i ne uči baš najbolje iz svojih grešaka), dok su ostali naprosto podijeljeni na "dobre" i "loše". Smisao toga je sasvim jasan: crno-bijela karaketrizacija je najbolji način da se neke vrijednosti od svagdašnje važnosti stave u prvi plan. Promatramo li ovaj Clintov film u tom svjetlu, razumljivi su lapsusi koje je dopustio. "Plava medvjedica" u stvarnom životu brzo bi ispala iz ringa, jer bi je nokautirala određena sportska pravila. U stvarnom životu Maggie Fitzgerald ne bi u godinu i pol dana mogla umalo postati boksačka prvakinja. No, Clint je u svom filmu dozvolio to i još mnogo više, a kako je još uvijek lucidan starčić, ne bi se moglo reći da mu se sve to nehotice potkralo. Stari lisac još zna što i zašto radi. Njegova "Djevojka od milijun dolara" je bajka koju nam je, kao dobri stari djed, ispričao da bi nam ukazao na vrijednosti koje nam itekako mogu koristiti u stvarnom životu. Pa ako smo kao djeca nešto naučili od H. C. Andersena, smatram da kao odrasli možemo naučiti i od čovjeka na čijoj se priči temelji ovaj Eastwoodov film. Pouku priče se može sažeti ovako: "Budi uporan, budi hrabar, i isplatit će ti se, a čak i ako te sudbina na koncu baci na koljena, znat ćeš da si dotad postigao što si htio, i moći ćeš toj svojoj zloj kobi drsko isplaziti jezik (prije nego ga odgrizeš u namjeri da joj se suprotstaviš)". Krajnje je vrijeme da i mi odrasli prihvatimo crno-bijeli svijet bajki i korisno ga interpretiramo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ralf 15.12.2007 Ocjena recenzije : 0.0

Korak do savršenstva

Kao prvo, Martin Scorsese je doživio veliku nepravdu za neosvojene Oscare za Razjarenog bika, Taksista i Dobre momke. Dobro, možda za Taksista ne, ali za ova dva sigurno da. Ovaj put nije doživio nepravdu, s obzirom da su na drugoj strani bili Clint Eastwood i Djevojka od milijun dolara. Film je zasluženo dobio Oskara, a da je Scorsese dobio Oskara za redatelja, to ne bi bilo nepravedno, jer je režija Avijatičara bila vrlo dojmljiva. Začudo, u ovom filmu me najviše oduševio Clint, odnosno njegova izvedba otuđenog, ciničnog starca koji ne želi priznati svoje slabosti i zapravo živi u laži. Tako nam Freemanov lik otkrije sve njegove mane dok pripovijeda u filmu. Freeman je osvojio Oskara, no nije me se baš dojmio savršeno, iako je Oskar zaslužen. Najbolja scena za mene je bila kada Freemanov lik nokautira boksača bez srca. To je bila tipična Clintova napeta scena, slična kao u Nepomirljivim ili u Savršenom svijetu. Hillary Swank je izvrsna, meni bolja u dijelu filma dok je paralizirana. Ali, Clint me najviše oduševio što se tiče glumaca, iako se pobjedi Jammie Foxa nema što prigovoriti. No, volio bih da je Clint osvojio Oskara koji mu fali, jer sljedeću će priliku teško dobiti. Scenografija je siromašna, i to je samo plus, i nimalo minus. Mislim da je Clint to upravo želio. Netko je napisao da ovaj film nije režirao i odglumio Clint, da onda on ne bi osvoji te Oskare. Upravo tako, jer film ne bi izbliza bio tako dobar da ga Clint nije režirao i da nije odglumio glavnu ulogu! Ovaj film ipak ima nekih nedostataka koji su vidljivi i očekivani, pa onda ovaj film ipak nije toliko savršenstvo. Slažem se da je tragični kraj malo previše razvučen, i da je to trebalo svesti na nekih 2 sata i 15 min. Tada bi dojam bio još bolji. Ali, kraj filma je odličan, puno bolji od kraja Avijatičara, čiji je kraj potpuno razočarao i ostavio gledatelje prevarenim. Film bih ocjenio sa 4.5, ali pošto to nije moguće onda dajem čistu peticu. Živio nam Clint još dugo!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kenan 07.02.2006 Ocjena recenzije : 2.13

NA GRANICI PATETIKE!

Ili sam ja lud ili svijet propada u ambis.C. Eastwood-e idi u mirovinu.Kao i Mistic river, i Djevojka od MD. jest ustvari patetican filmski uradak, iako ima mali pozitivni otklon u odnosu na prvi gore pomenuti. Dok Eastwood-ov “mistični” film orgija s patetikom, a drama se naprosto slijeva niz ekran koliko je obimna i uvjerljiva, “Djevojka” ipak jedri na samoj granici patetike cesto uplovljavajuci i u nju samu. Svi glavni likovi imaju priče iza sebe, svi su prekriveni velom tajni. Dakle budimo realni, u svakog od likova jedan prosjecan flmski konzument(općenitije obrazovan) može koliko-toliko prodrijeti, vidjevsi u njemu nesto sto je vec bar 5 puta vidio. Nadalje, prva 1/3 filma me podsjeca na na niskobudjetne kung-foo uratke kada ambiciozni ucenik pokusava da pridobije starog majstora da ga počne poducavati borilackim vjestinama, a ovaj kao nece, pa se poslije predomisli i onako preko neke stvari uzima ucenika, “glupka”, samo zato što je bio uporan. Nakon par mjeseci vježbe i poducavanja, majstor u svom učeniku prepoznaje kvalitete te ga zavoli, a poslije se pokaze da je ovaj zapravo u stanju da slomi kosti 250 nabrijanih negativaca. Naravno, u u niskobudžetnim karataskim filmovima ucenik zeli da postane častan ili da se casno osveti, ali u Eastwood-ovom filmu ucenik zeli da postane na americki nacin castan, da zaradi dolare i podigne svoj zivotni standard. Osveta okrutnom svijetu, za sve uvrede i ponizenja na americki nacin. Na kraju, podli udarac bezdusne obitelji, dobro prikazano, ali bi vise odgovaralo nakoj TV-noveli, gdje zla majka unistava sina zbog nasljedstva. Strasno, ali izgleda da Eastwood igra na tu kartu kako bi pridobio uzdahe naivne publike. Na kraju, Eastwood veli:”Časno mrite kad mrijeti morate”, i stavlja konačno tacku na film, a ja se nadam i na svoju filmsku karijeru, jer nije on bezveze dobio sve te oskare, NISU LJUDI IZ AKADEMIJE ZNALI KAKO DA MU PRISTOJNO KAŽU-IDI(!)-PA SU POSEGNULI ZA STAROM NARODNOM: KO TEBE KAMENOM, TI NJEGA OSKARIMA.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lars von trier fan 15.09.2005 Ocjena recenzije : 2.5

TEŠKO I MRAČNO

Nakon pomalo razočaravajuće Mistične rijeke, izbjegavao sam ovaj film u videoteci, prvenstveno zbog toga što u filmu glumi, a i režira Clint Eastwood, čovjek koji je najpoznatiji po vesternima, a ja mrzim vesterne. Ali moram priznati da me film jako ugodno iznenadio, čak i potresao u nekim dijelovima. Film se bavi dosta teškim temama, poput eutanazije i siromaštva. Hilary Swank je izvrsna u ulozi boksačice koja jedini izlaz u životu nalazi boksu. Clint Eastwood je odličan u ulozi čovjeka otuđenog od Boga i svoje vlastite kćeri. Morgan Freeman je također odličan. Režija Clinta Eastwooda je zaista sjajna. Kamera je kirurški precizna. Djevojka od milijun dolara je film koji je sasvim zasluženo pokupio tolike Oscare. Ovo je dosta težak, mračan, potresan, ali u neki ruku i pozitivan film. Nemojte se iznenaditi ako zaplačete!

Ocjena filma: 5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mary2611 13.09.2005 Ocjena recenzije : 2.5

milijun je milijun

Još jedno zanimljivo klintistvudovsko ostvarenje. Film je definitivno zanimljiv i treba ga pogledati. Jedino bi možda izazavao više uzbuđenja kada bi to bila istinita priča. ali dobro. Clint nam poručuje kako je život ironičan i kako stara poslovica "tko bi gori sad je doli i ko bi doli sada gori je" vrijedi za svih. Najzanimljiviji je možda sam završetak jer takav kraj definitivno ne očekujete. Vrijedi pogledati!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

flowerofevil 09.09.2005 Ocjena recenzije : 1.8

nije vrijedan tih oskara

dosadan, naporan, clint me jako razočarao...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Tamagochi 09.09.2005 Ocjena recenzije : 5.0

Vrijedi svakog Oscara!!

A još da je i Clin dobio svog Oscara za gl. mušku ulogu, to bi bila prava stvar, šteta.
Odličan film, nebih mogao reči dali je bolji od konkurenta mu Avijatičara,ali po kritikama koje čitam za jedan i drugi film na Netu, svi više hvale Djevojku, pa valjda to govori dosta samo za sebe.
Odličan Clint i Hilary u svojim izvedbama, ovo joj je vjerovatno uloga karijere za sad, iako od nje možemo očekivati još mnogo, još je mlada.
Patetika je izbjegnuta odličnim i zabavnim a opet realnim dijalozima.
SDvakako pogledajte!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kiks 08.09.2005 Ocjena recenzije : 4.0

film za milijon

Stvarno odličan film,nije tipičan film o boksu več u tome da je Eastwood počel trenirati djevojku Swank,koja je več preestara za boksača.Odlična gluma ,glumi i Morgan Freeman,odlična priča ,film se više bazira na priči i dijalozima nego na nečemu drugom,scenografija je svedena na minimum večina film je u dvorani i 2/3 dr.scene.Što se oskara tiče Clint je pogodil baš pravi čas u to vrijeme su u americi bile afere oko one Terry Schivo ili slično nekak,kojoj je muž htio iskopčati aparate(ja sam za),to nije život.Ubiti cijeli film vodi do te scene kad joj Easdtwood treba iskopčati kisik.U to vrijeme je izašal i španjolski film Život je more(odličan)na istu temu samo po istinitoj priči što mu još daje na dramatičnosti.Clintov uradak svakako pogledati 4+

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sofie 29.08.2005 Ocjena recenzije : 4.5

Million Dollar Baby

U veljači na dodjeli Oskara navijala sam za Scorseseja i to iz glupih razloga. Prvi je bio to što nikada nije osvojio Oscar, a drugi jer mi je trailer od Avijatičara bio bolji. No ipka sam se odlučila pogledati Eastwoodovu Djevojku od milijun dolara. I moram reći da me je oduševila i da mi je zbilja drago što je Eastwood osvojio vvažne Oscare. Hillary Swank je suuper,iz nepoznate se glumice pretvorila u poznatu, a Eastwooda i Morgana Freemana počela sam sve više štovati kao glumce makar Eastwooda i kao redatelja. Veselim se njegovom sljedećem projektu, jer je ovaj film zaista zaslužio Oskara, jer je ipak za mrvu bolji od Scorsesejeva Avijatičara. Režija i gluma odlične, a kada se svi dijelovi filma spoje dobijete remek djelo koje obavezno treba pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

scarpetta 07.07.2005 Ocjena recenzije : 0.0

FANTASTIČNO!!!!!

Definitivno jedan od najboljih filmova koji sam pogledala.
Već nakon prvog gledanja svrstala sam ga u moj top 10 svih vremena.
Zašto?
Zato što volim filmove koji te još dugo ostavljaju da razmišljaš, što se tiče ovog filma mislim da nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Zato što je Clint redateljski dio posla obavio fantastično.
Zato što je gluma, a tu bih ja na prvo mjesto stavila Swank, također fantastična.
Radnja, zaplet ma sve zajedno je odlično i ako još niste pogledali ma šta čekate!!
Obavezno pogledati!
Ocjena: 10/10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

-ante 16.05.2005 Ocjena recenzije : 4.0

atipičan oskarovski film

definitivno zaslužen oscar. gledao am ovaj film, a znao sam kako će završiti (kako i ne bih znao).
i nakon gledanja mislim da je svakome na ulazu trebalo reći kako će film završiti, jer imam osjećaj da se inače ne bih mogao poistovijetiti sa glavnim likom.
ovakav efekt - genijalni charo scuro - jedini je osim eastwooda uporabio coppola u apokalipsi danas.
i to je jedan od čimbenika koji ovaj film čine iznimnim.
genijalna gluma posebno clinta eastwooda koji je trebao dobiti oscara (jamie foxx mu nije ni do koljena), morgan freeman, te hillary swank koja je najslabiji adut filma.
odlična kamera, glazba, te dobar kraj. ovo je jedan od onih filmova kad iz kina svi izlaze deprimirani. iako će mnogi reči da je ovo tipičan oskarovski film - on to nije. na nevjerojatan način izbjegnuti klišeji savršenom režijom.

9/10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

vbizec1@htnet-dsl 25.04.2005 Ocjena recenzije : 1.33

Tipični oskarovski film

Šta češ? Dobra priča,dobri glumci...akcija,drama,sapunica... OSKAR!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

šunka 24.04.2005 Ocjena recenzije : 2.33

Vrhunski film!

POHVALIA SAM SE NEDAVNO PRIJATELJIMA KAKO SAM BIA U CINESTARU,ZAVALIA SE U UDOBNU STOLICU I ODGLEDA FILM KOJI ĆE NA MENI OSTAVIT UTISAK JOŠ DUGO.PRVO ŠTO TREBA SPOMENIT SU IZVRSNO ODIGRANE ULOGE GDJE JE CLINT OSTVARIA SVOJU NAJBOLJU.DRUGO:RADNJU I ZAPLET DRŽI TE PRIKOVANOG ZA STOLICU,NAGLASIA BI MAJSORSKI REŽIRANE BOKSAČKE MEČEVE.TREĆE:DRAGO MI JE ŠTO JE EUTANAZIJA PRIKAZANA KAO JEDNA HUMANA GESTA I NEKAD JE NEIZBJEŽNA.
PO MENI NAJVEĆI FILM GODINE I OSCARI UOPĆE NISU UPITNI.ISTINA JE DA JE FILM KLIŠEJIZIRAN NO SVI TI KLIŠEJI SE ČAK I NE PRIMJEĆUJU NEGO SU KAO JEDNA CJELINA.REMEK-DJELO U SVAKOM SMISLU OVE RIČI.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: