San za životom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      San za životom

San za životom

Finding Neverland (2004.)

Miramax / Blitz film i video

106' drama

Režija:           Marc Forster

Uloge: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman

Scenario:        David Magee

Producent/i:   Nellie ellflower, Richard N. Gladstein

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

San za životom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.42
38
0.00

Neverland je zemlja Petra Pana, Kuke i vile Zvončice. Ovo nije još jedna ekranizacija dječje bajke. Ovo je ekranizacija jedne ljudske sudbine.

Pustolovine s magičnog otoka Neverland tematizirane su u brojnim (više ili manje) uspješnim pokušajima brojnih autora. Redatelj Marc Forster za razliku od njih ne stavlja u središte zanimanje dječaka koji nikada ne odraste već pisca koji je cijeli taj svijet osmislio, opisao i objavio. Škotski književnik James Matthew Barrie dakle središnji je lik filma 'Finding Neverland' a u glavnoj ulozi dobro se snašao jedan od najcool glumaca danas: Johnny Depp. Poduprijet snažnom ekipom cijenjenih kolega (Kate Winslet, Dustin Hoffman i Julie Christie) i pod uvijek budnim okom redatelja Forstera uspio je učiniti biografsku priču o piscu s početka prošlog stoljeća podjednako zanimljivom i začudnom. Istovremeno i dirljivom.

James Matthew Barrie rođen je 1860. godine kao deveto dijete u velikoj škotskoj radničkoj obitelji. U sedmoj godini izgubio je brata, majčinog ljubimca, što je uvelike utjecalo kako na njega tako i na roditelje. Počeli su ga oslovljavati bratovim imenom, a u želji da osvoji roditeljsku pažnju i sam je maleni James oblačio odjeću mrtvog brata. To neobično, jednim dijelom i morbidno, djetinjstvo na pisca i dramatičara ostavilo je posljedice koje su ga pratile čitavog života. Jedna od njih bila je i vlastita osobina koju je pretočio u lik Petra Pana: dječak koji nikada nije odrastao.

Film 'Finding Neverland' faktografski je možda nedoslijedan ili nepotpun, no zbog toga ništa manje uvjerljiv. Odlično primljen kod publike i kritike ugurao se na brojne popise najboljih prošlogodišnjih američkih naslova. Hvaljen je zbog odličnih glumačkih rola i vještog spajanja stvarnosti i mašte, no ni pokude nisu izostale. Zamjerala se površnost i preslatkast okus u ustima nakon izlaska iz kina, no takvi su glasovi bili rijetki. Suvremene špekulacije o pedofilskim porivima Jamesa M. Barriea u filmu su vješto izbjegnute: odbačene su i prije no što su pošteno dotaknute. Ipak je ovdje riječ o obiteljskom feelgood projektu, a ne o kontoverznoj drami. A u to da je toplina oko srca nakon filma zajamčena uopće ne treba sumnjati. Pretpostavka za takvo što je tek posjedovanje određene osobne kvalitete. Koje? Pa da vam se srce lako zagrije, naravno.