Zadnji veliki ratnik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zadnji veliki ratnik

Zadnji veliki ratnik

The Grey Owl (1999.)

New City Releasing / Blitz film i video

118' drama, vestern

Režija:           Richard Attenborough

Uloge: Pierce Brosnan, Stewart Bick, Vlasta Vrana, Annie Galipeau, Neil Kroetsch

Scenario:        William Nicholson

Producent/i:   Barr B. Potter, Lenny Young

Linkovi: imdb

Zadnji veliki ratnik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Istinita priča o Englezu koji se preselio u kanadsku divljinu kako bi započeo novi život kao indijanac poznat pod imenom 'Grey Owl'.

Archibald Belaney (Pierce Brosnan), kasnije poznat kao Grey Owl, Englez je koji je 1906. godine emigrirao u Kanadu gdje je radio kao traper, vodič i šumski rendžer. Archibald se zalagao za očuvanje prirode te se maskirao u Ojibway indijanca. Molio je britansku vladu da sačuva divljinu koja sve brže nestaje pod nogama bijelog čovjeka.

Upoznao je Ojubway indijanku, mladu djevojku koja se zvala Pony. Pony se zanimala za Archibalda prije svega iz razloga što je željela saznati nešto više o svojoj povijesti. Njezin otac Jim je odbacio indijanski način života te je obukao odijelo i postao biznismen. Zapostavio je povijest i običaje svoga plemena te Pony nije imala od koga učiti. U Archibaldu vidi čvrstu vezu sa svojom prošlošću koju nije mogla pronaći u obitelji.

Pony nagovara svog novog mentora da ostavi posao trapera te se posveti zaštiti životinja što ovaj i čini usput pišući knjigu o kanadskoj divljini. Knjiga postaje pravi hit te Archibaldu donosi status celebrityja. Tako je 'Grey Owl' stekao svjetsku slavu tridesetih godina prošlog stoljeća. Smatrali su ga pionirom borbe za očuvanje prirodnih ljepota, prije svega kanadskog sjevera kojem je posvetio veliki dio svog života.

Kako je postao slavan sve se više postavljalo pitanje o njegovom pravom identietu koji je vješto krio do kraja života. Naime, sve do smrti 1936. nije se znalo da Belaney nije pravi indijanac.