Aleksandar Veliki - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki

Alexander (2004.)

Warner Bros / Blitz film i video

173' avantura, biografski, povijesni

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Colin Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto, Val Kilmer

Scenario:        Christopher Kyle, Oliver Stone

Producent/i:   Thomas Schuehly, Iain Smith, Moritz Borman, Jon Kilik, Oliver Stone

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Aleksandar Veliki

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.11
158
0.00

Hoću Oscar, hoću Oscar!!! Šuti, sine razmetniče! Hooooćuuuu Oscar!

Pa zapjevao srčano "It's the end of the world as we know it…!", a Jared Leto ljupko se priklonio "I wanna be loved by you, just you and nobody else but you…" A kad odrastem, želim praviti bolje filmove od Davida Leana i želim da me svi vole, i crnci i židovi i pederi, reče Oliver Stone i hrabro preuzme ekranizaciju osvajača Aleksandra dosadnom, produhovljenom Melu Gibsonu koji je polemizirao s formom mini-serije i još dosadnijem Martinu Scorseseu koji je iscrpivši stvaralački kapacitet sa žutim taksijima i pokerom nadobudno angažirao pulena Leonarda Di Capria.

No, Oliver Stone je dobio povjerenje 200 milijuna vrijednog budžeta i biografije oxfordskog profesora Robin Lane Foxa na kojoj je scenarij temeljen, iako sad kad je Kubrick umro priča po novinama da već cijelo desetljeće radi na svojoj epohalnoj sagi o Aleksandru Velikom. Istinitost tih tvrdnji je zapravo irelevantna, jer Stone je odmah i bez predumišljaja znao koje glumačke protagoniste mu srce i džep žele. A kad srce želi, onda srce i dobije Colin Farrella u naslovnoj ulozi koji vrijedno od početka snimanja reklamira film izmišljajući stalno nove skandale.

Ne može se čovjeku poreći kreativnost stare  umjetničke metode "teatralizacije svakodnevnog života". Nadalje, publika će zasigurno biti sretna kad na filmskom platnu ugleda socijalno osjetljivu Angelinu Jolie u ulozi Aleksandrove majke Olimpije i nemam komentara Vala Kilmera kao Aleksandrovog oca kralja Filipa koji sa jadničak za ulogu morao udebljati dvadeset kila — ma, udebljam se ja besplatno!

Životna uloga nije zaobišla ni Anthony Hopkinsa koji utjelovljuje Ptolomeja. E, sad ta kompleksna struktura radnje koja sjedinjuje pobjede i tragedije, uspomene na djetinjstvo i ambicioznu kraljicu majku koja bezuvjetno želi najdražeg sina na prijestolju, dok se on zanosi dječačkim snovima o slavi i besmrtnosti ne sluteći usamljenu i mističnu smrt koja ga čeka. Kronika genijalnosti jednog osvajača koji će do 32. godine imati pod nogama najveće carstvo ikad, i još štošta. A naši đaci i školarci petice iz povijesti i ponosne roditelje.