Angelina Jolie

05.06.1975 Los Angeles, Kalifornija, SAD Angelina Jolie Voight

Počela je kao divlja cura, a završila je kao majka i humanitarka. Proglašavaju ju najljepšom na svijetu, a zvjezdani status potvrdila je Oscarom i vezom s Bradom Pittom.

Angelina_Jolie

Otac Jon Voight, poznat po filmovima 'Ponoćni kauboj' (1969) i 'Coming Home' (1978), za kojeg je dobio Oscara, i majka Marcheline Bertrand, bivša manekenka i glumica, razveli su se kada je Angelina imala godinu dana. Živjela je s majkom i starijim bratom Jamesom Heavenom u New Yorku gdje je s jedanaest pohađala Lee Strasberg Theater Institute. Filmski debut imala je 1982. u nezapaženom 'Lookin' to Get Out'.

Sa šesnaest godina počela je živjeti sama. Radila je kao model i često se pojavljivala u spotovima poznatih glazbenika kao što su Rolling Stones, The Lemonheads, Lenny Kravitz i još mnogi ostali. Kada se preselila u Los Angeles glumila je u nekoliko studentskih filmova svoga brata i u Met Theatru uz Eda Harrisa i Holly Hunter.

Njena prva glavna uloga došla je s 'Hakerima' (1995), a donijela joj je pohvale i brak s glavnim glumcem, Jonnyjem Lee Millerom, s kojim se vjenčala u nekonvencionalnoj vjenčanici sastavljenoj od crnih kožnih hlača i bijele majice na kojoj je vlastitom krvlju bilo ispisano Millerovo ime. Par se razdvojio godinu kasnije, a rastavio 1999.

Nekoliko sljedećih godina Jolie je glumila u više TV-serija od kojih je za 'Georgea Wallaca' (1997) dobila Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, a za ulogu divlje i lijepe Gie Carangi, poznate manekenke i heroinske ovisnice, dobila je istu nagradu, ali za najbolju glumicu ('Gia', 1998).

Na velikom ekranu nije imala toliko uspjeha, ali 1999. Jolie se pojavila u humorističnoj drami 'Pushing Tin' uz Johna Cusaka, Billyja Bob Thorntona i Cate Blanchet. U 'Sakupljaču kostiju' glumila je uz Denzela Washingtona, a nakon toga je bila karizmatična sociopatska cimerica Wynone Rider u drami 'Prekinuta mladost' te joj je ta uloga zaradila treći Zlatni globus i Oscara za najbolju sporednu glumicu. Za vrijeme snimanja 'Pushing Tina' Angelina i Billy Bob Thornton ludo su se zaljubili i vjenčali 2000. u Las Vegasu, ona drugi, a on pet put. Ubrzo nakon što su usvojili sina, malog Kambođanca Maddoxa, par se razdvojio, a konačni je razvod uslijedio 2003.

Uloge u akcijskim spektaklima obilježile su njen početak novog tisućljeća. Glumila je u velikome kinohitu 'Nestali za 60 sekundi' (2000) te je oživila lik vjerovatno najseksi kompjuterske heroine, Lare Croft, i to u dva filma – 'Lara Croft: Tomb Raider' (2001) i 'Lara Croft Tomb Raider: Kolijevka života' (2003). Nakon toga, u 2004. godini uslijedili su nešto 'ozbiljniji' angažmani i to u drami 'Preko svih granica', trileru 'U tuđoj koži', a uspješnu godinu završava s povijesnim epom Olivera Stonea 'Aleksandar Veliki'.

Njezin film koji je najvjerovatnije podigao najviše prašine je 'Gospodin i gospođa Smith' (2005) u kojem su glumili Angelina i Brad Pitt. Neposredno prije izlaska filma procurio je trač kako su njih dvoje zajedno, što je rezultiralo nevjerojatnom medijskom pažnjom (prozvani su 'Brangelina') te iznimnim uspjehom filma na kinoblagajnama. A što se tiče novonastalog para, za sada im ide dobro – imaju obitelj s šestero djece, što uključuje troje biološke i troje usvojene djece.

Angelina je nebrojen broj puta posjećivala zemlje Trećeg svijeta koje su rastrgane glađu, ratovima ili bolestima te je oduvijek pozivala javnost na humanitarnu pomoć. Sve joj je to donjelo titulu velike dobrotvorke, a UN ju je proglasio ambasadoricom dobre volje. Nakon što se odlučila posvetiti obitelji, dvije godine je izbivala s velikog platna. Vraća se 2007. godine s ulogom u drami 'Veliko srce' koja je od strane kritičara opisana kao 'najvjerovatnije njena najbolja izvedba'. Uslijedila je uloga u animiranom 'Beowulfu', a zatim smo je gledali u dva filma – akcijskom trileru 'Tražen' i animiranoj poslastici 'Kung Fu Panda'.

2009. nominirana je za Oscara za ulogu u potresnoj drami 'Zamjena', a u zadnje vrijeme nastupa u trilerima punim akcije kao što su 'Salt' i 'Turist'. Priča se da bi u budućnosti mogla zaigrati vrlo zanimljivu ulogu i postati Kay Scarpetta u forenzičarskom krimiću koji će se snimati prema knjizi popularne Patricije Cornwell.

Počela se baviti i režijom, a njezin prvijenac bavi se temom s ovih prostora. 'In the Land of Blood and Honey' ('U zemlji krvi i meda') je ratna priča o ljubavi Srbina i Bošnjakinje u kojoj glumi i Rade Šerbedžija. A njezin sljedeći glumački angažman je stvarno veličanstven - glumit će kraljicu Kleopatru u istoimenom spektaklu kojeg priprema David Fincher.