Mandžurijski kandidat - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mandžurijski kandidat

Mandžurijski kandidat

The Manchurian Candidate (2004.)

Paramount Pictures / VTI

130' ZF, triler, misterija

Režija:           Jonathan Demme

Uloge: Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Kimberly Elise, Jon Voight

Scenario:        Daniel Pyne

Producent/i:   Scott Rudin Productions

Linkovi: službeni site
trailer 
imdb

Mandžurijski kandidat

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.59
34
0.00

Jeste kada razmišljali da politiku kroje međunarodne kompanije, a političari su tek pijuni? Ako niste, ova vrhunska prerada klasika iz 1962. natjerat će vas na to.

1962. godine, triler 'Mandžurijski kandidat' izazvao je dosta kontroverzi zbog tematike vanjskog kontroliranja politike SAD-a, urote, političkih umorstava i drugih skrivenih makjavelističkih akcija. Paranoidnost koju je film širio najbolje opisuje drastičan potez glavnoga glumca i nositelja prava na film, Franka Sinatre, koji je nakon ubojstva JFK-a (kojem je, usput, to bio jedan od najdražih filmova), 'Kandidata' povukao sa tržišta na gotovo 20 godina.

Režiser Jonathan Demme ('Kad jaganjci utihnu') ponovno se udružio s Denzelom Washingtonom kako bi napravio preradu kultnog klasika. Nezahvalan, ali po svemu sudeći, uspješno obavljen zadatak. Navodno, savršena kombinacija originalne kvalitete i novina koje film čine svježim i nepredvidivim. Daniel Pyne i Dean Georgias temeljili su scenarij filma kako na celuloidnom klasiku, tako i na originalnoj knjizi Richarda Condona iz 1959.

Kvalitetna prerada pojavila se baš u pravi trenutak kada je politička paranoja postala realnost, a teorija zavjere naša svakodnevica. Radnja: Godina je 2008., veteran Zaljevskog rata Ben Marco (Denzel Washington, u originalu Frank Sinatra) osoba je izmučena stalnim noćnim morama o svom ratnom kolegi Raymondu Shawu (Liev Schreiber). Shaw je danas perspektivan političar, baš kao i njegova autoritarna i ambiciozna majka, senatorica Eleanor Shaw (Meryl Streep, u originalu Angela Lansbury), koja 'gura' sina na mjesto pomoćnika predsjednika.

Što Mandžurija ima sa time? Eleanor se 'prodala' multinacionalnoj kompaniji Manchurian Global Corp. (nema više komunista iz originala) koja Shawu u glavu ugrađuje čip pomoću kojeg ga mogu kontorlirati, što će biti od značaja onoga trenutka kada mu umorstvo predsjednika otvori poziciju na fotelji najjače osobe na svijetu - predsjednika SAD-a. Sve samo da njezin sin postane predsjednik.

Vrhunska režija, intrigantna priča i savršena gluma, pogotovo Maryl Streep (za ulogu su se borile i Emma Thompson, Glenn Close i Jessica Lange), najbolje su preporuke za jedan film. Ne budite paranoidni.