Valentija nasljeđuje ministar poljoprivrede - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Valentija nasljeđuje ministar poljoprivrede

Valentija nasljeđuje ministar poljoprivrede

Čelnik najmoćnije holivudske lobističke udruge, Jack Valenti, proglasio je svog nasljednika i 01. rujna izvršit će se smjena na čelu MPAA.

02.07.2004 0 komentara

Valentija nasljeđuje ministar poljoprivrede

Valenti je 38 godina šefovao Motion Picture Association of America (MPAA), uglednom američkom udrugom koja se bavi lobiranjem za najveće holivudske studije. Prije nekoliko mjeseci objavio je da se namjerava povući s te prestižne funkcije, a sada se doznao i datum njegova odlaska. Živahni 83-godišnjak postati će umirovljenik 1. rujna ove godine, kada će ga na poziciji izvršnog direktora MPAA naslijediti Dan Glickman.

Glickman ima zanimljiv politički dosje - 18 godina je bio demokratski zastupnik Kanzasa u američkom Kongresu i u pravničkom odboru za autorska prava i intelektualno vlasništvo. 1995. postao je ministar poljoprivrede za predsjednika Billa Clintona i na toj se funkciji zadržao šest godina. Nakon odlaska iz Vlade, radi kao direktor Političkog instituta na Harvardu.

Dan Glickman tijekom jednog predavanja na Harvardu

Vodeći ljudi sedam najvećih holivudskih studija odabrali su Glickmana nakon višemjesečne potrage za Valentijevim nasljednikom. Bivši ministar nije bio njihov prvi izbor, ali su u konačnici svi vrlo zadovoljni odabirom čovjeka koji je slovio za najduhovitijeg člana Kongresa. Na prvoj pressici Glickman je obećao da će nastaviti upornu Valentijevu borbu protiv piratstva u filmskoj industriji i najavio posban obračun s on-line piratima.

Bivši direktor MPAA, Jack Valenti, je na čelo te udruge došao još 1966. godine i svojim radom doprinio razvoju hollywoodske filmske industrije u jedan od najvećih svjetskih biznisa. Jedno od njegovih najvećih postignuća bilo je uvođenje cenzorskih oznaka koje se dodjeljuju filmovima ovisno o njihovoj podobnosti za određenu dob. U posljednje vrijeme posvetio se žestokoj zaštiti copyrighta i sprečavanju internet-piratstva.

Komentari

Nema komentara.