Prava svima, a ne samo njima - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Prava svima, a ne samo njima

Prava svima, a ne samo njima

Angažirana dokumentarna selekcija u suradnji s UN-om vrti se na ovogodišnjem Libertasu, a Pravo ljudski - u Sarajevu.

s.p. 21.06.2007 0 komentara

Prava svima, a ne samo njima

U sklopu posebnog programa ovogodišnjeg Libertas Film Festivala, Program UN-a za razvoj (UNDP) organizirat će prikazivanje tri filma iz područja Programa socijalne uključenosti.

'Na ovom radnom mjestu nema mjesta za vas' Slavena Žimbreka se kroz osobne priče i iskustva glavnih protagonista bavi društvenim predrasudama, diskriminacijom pri zapošljavanju i na radnom mjestu. Film je koncipiran u pet tematskih cjelina od kojih svaka obrađuje jednu od potencijalno ugroženih skupina – osobe s tjelesnim invaliditetom, osobe s duševnim teškoćama, žene, Rome, homoseksualce, osobe koje žive s HIV/AIDS-om.

'Svjedočanstva – pravo na život u zajednici' je amaterski video Udruge za promicanje inkluzije, opisuje svakodnevnicu i stavove osoba s intelektualnim teškoćama koji uglavnom žive izolirano od društva i nisu u mogućnosti odlučivati o svom životu. Udruga za promicanje inkluzije napravila je u produkciji Fade Ina i film 'Specijalizirano udomiteljstvo za djecu s teškoćama'. Film pokazuje djelatnosti udruge, koja kroz program udomiteljstva pruža podršku više od tridesetero djece i njihovim obiteljima. Za uspješno uključivanje djece u zajednicu potrebna je i stalno dostupna stručna podrška, a njen nedostatak je jedan od najčešćih problema koji ističu obitelji udomitelja. 

Projekcija filmova održat će se 30. lipnja u 18:30 sati u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, a nakon projekcije, UNDP i Libertas Film Festival će organizirati  panel diskusiju na temu 'Potencijali i prepreke za uključivanje osoba s teškoćama u zajednicu'. Izlagači će biti Zdenka Petrović i Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje iz Zagreba; saborska zastupnica i članica saborskog Odbora za ljudska prava Vesna Škulić; hrvatski najbolji plivač paraolimpijac Mihovil Španja, te predstavnici Centra za socijalnu skrb Dubrovnik i razne dubrovačke udruge.  

U sklopu Festivala u festivalskom info centru u kinu Sloboda, bit će otvorena i izložba likovnih radova članova udruga osoba s teškoćama Radost iz Ploča i Udruge za promicanje inkluzije iz Zagreba. Ulaz na izložbu i projekcije filmova je slobodan. 

Osim Dubrovnika, i Sarajevo se bori za promociju ljudskih prava. Dokumentarni filmovi iz hrvatskog serijala o životu mladih Direkt već su bili u programu zagrebačkog Human Rights Film Festivala, a sad će biti prikazani i na sarajevskom filmskom festivalu o ljudskim pravima 'Pravo ljudski', koji će se održati od 21. do 24. 6. 2007. godine. U Sarajevu će se tako moći vidjeti tri dokumentarca koja tematiziraju razne ugrožene skupine; 'Zaposli me, prijavi me' govori o nezaposlenima, 'Boje nevidljivog' o slijepima, a 'Kamerom preko duge' o problemima Roma. Prikaze tih filmova potražite ovdje, a više o festivalu i programu pogledajte na sajtu festivala.

Komentari

Nema komentara.