Smrt Salvadora Dalija, ukratko - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Smrt Salvadora Dalija, ukratko

Smrt Salvadora Dalija, ukratko

Kako je umro veliki brko Salvador Dali te što sa svim tim ima Sigmund Freud... Sve to u samo 20 minuta, i to u vrlo visokoj rezoluciji!

m.b. 16.05.2006 0 komentara

Smrt Salvadora Dalija, ukratko

Ako smo nedavno u dugom formatu mogli gledati život i smrt Petera Sellersa, sad nam se u kratkoj izvedbi nudi ista priča o slavnom nadrealistu Salvadoru Daliju. Ekscentrični umjetnik svojim je životom dao mnogo štofa za filmaše, što je nedavno iskoristio Delaney Bishop, mladi fotograf i filmmaker sa stalnom adresom u filmskom gradu LA-u.

O njegovom se 20-minutnom šortu 'The Death of Salvador Dali' već podosta šuška po internetu, možda zato što se radi o relativno neobičnoj formi kratkog bio-filma, a možda i zato što je već i sam scenarij osvojio podosta pohvala i prvu nagradu na Hypefest scenarističkom natječaju 2003. godine. Film je zatim snimljen raskošnom 35-icom, a nagrade i festivalski pozivi i danas pljušte sa svih strana, što je vjerojatno najbolji mogući život za kratki film.

'Smrt Salvadora Dalija' tematizira dolazak manijakalnog umjetnika u ured još većeg onodobnog artista – Sigmunda Freuda (kojem ovom prilikom možemo čestitati istih 150 godina kao i Nikoli Tesli) – tražeći da mu pomogne stvoriti ludilo, nužno potrebno za njegovo umjetničko djelovanje. Premisa je, naravno, ako može učiniti da ono nestane, može ga i stvoriti, a Freud je zatim postavljen u središte veoma neobičnih zbivanja koje njega samog na kraju pretvaraju u pacijenta.

Robert Cesario kao Freud, Dita Von Teese kao Gala

Uz slavne, već spomenute velikane u filmu se pojavljuju i svi ostali onodobni likovi vrijedni spomena – Paul Eluard (bivši muž Dalijeve supruge), zanosna Gala, Luis Bunuel i Andre Breton. Glumačka ekipa filma sastavljena je od kazališnih glumaca, debitanata, komičara i Dite Von Teese, Mansonove zanosne mlade i kraljice burleske, koja tumači Dalijevu veliku ljubav Galu, a naslovni se junak i u stvarnom životu zove Salvador, što mu je, vjerujemo, umnogome pomoglo pri uživljavanju u ulogu velikoga majstora performansa.

Ključna riječ koja se pojavljuje u svim press clippinzima malog-velikog filma jest dazzling, a ako ste ikada imali u rukama bilo koji DVD cover znate da se ona ne troši uzalud. Također, ako ste u prilici čekirati njihov minimalistički, ali veoma funkcionalan sajt onda već znate da trailer obećava mnogo. Mi ćemo se nadati da će ga domaći skauti uskoro pozvati na neki festival u susjedstvu i otkriti nam kako je zapravo i od čega umro veliki genij.

Komentari

Nema komentara.