Erotika Balkanika - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Erotika Balkanika

Erotika Balkanika

Čime u čelo? radni je naslov ove kratke studije o balkanštini koja vas upoznaje s najnovijom ludorijom Marine Abramović.

m.b. 12.12.2005 0 komentara

Erotika Balkanika

Kad poznata performerica i videoumjetnica Marina Abramović zapjeva refren one stare narodne 'Ku*cem u čelo', tada znamo da nas očekuje pravo audiovizualno bombardiranje Srbije, Čačka i ostalih pokrajina poznatih pod imenom Zapadni ili Istočni Balkan. A sve to s pravom, rekli bismo, te iz prve ruke. Jer Marinina je rodna adresa upravo glavni grad Balkanike, Beograd, u kojem se rodila 1946. godine te ga ostavila 1975. kako bi upoznala sve čari umjetničkog Zapada, preselivši se u meku slobodnjaka – Amsterdam.

Tamo je upoznala Ulaya, umjetnika s kojim je živjela i stvarala punih 12 godina, a to što su oboje rođeni na isti datum vjerojatno je i razlog što su se odmah našli čak i u kontroverznim umjetničkim temama. Od tada je sakupila toliko priznanja da bismo ih teško ugurali u ovakav omanji članak, no možemo vam spomenuti Zlatnoga lava na Venecijanskom bijenalu 1997. kojeg je zaradila svojom videoinstalacijom / performansom 'Balkan Baroque'. Smatraju je najvažnijom i jednom od prvih performerica na svijetu, a djela joj čuvaju slavni Guggenheim, Georges Pompidou te svi ostali vrijedni i nevrijedni spomena. 

Balcan Erotic Epic, Marina Abramović

Kao što se mogli zaključiti, njezina djela uvijek podižu prašinu u umjetničkim krugovima, pa nam je tako u uči upala i izložba koja se upravo može pogledati u njujorškoj galeriji Sean Kelly (do 21. siječnja 2006., a kasnije i u Milanu), a pod znakovitim i sočnim naslovom 'Balkan Erotic Epic'. Ipak, da odmah priznamo, u oči su nam prije upale sočne slike nekoliko videoprojekcija sakupljenih pod već spomenutim porno-naslovom koje zorno prikazuju kako se koristila seksualnost i ljudsko tijelo u balkanskoj poganskoj tradiciji i kulturi tijekom povijesti.

Istraživanjem srpskog folklora Marina je otkrila mnoge povijesne dokaze eksplicitne seksualnosti koja je povezana sa svakodnevnim životom i životnim problemima. Primjerice, kažu na Sean Kelly sajtu, ako bi previše kišilo seoske bi žene trčale po polju sa zadignutim suknjama kako bi preplašile bogove i zaustavile kišu (heh).

Zajedno s amaterskim glumcima (nema Severine – čekirali smo), Marina se preobukla u narodnu nošnju i ponovila neke od rituala koje je primijetila u svojim iscrpnim istraživanjima, a mi ne sumnjamo da je teta svjetskoga glasa trenutačno na 'istoj stranici' kao i domaći performeri čije je iscrpno istraživanje urodilo sličnim plodom. Zadizanjem suknje uz ciku domaće javnosti.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.