Majka televizija - BBC - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Majka televizija - BBC

Majka televizija - BBC

Ne zovemo ga zavraga teve-matrixom, jer još je davne 1936. prvi na svijetu počeo s emitiranjem čuda iz drage nam crne kutije. No, veselju, izgleda, nikad kraja!

m.b. 01.04.2005 0 komentara

Majka televizija - BBC

Svima koji su čuli priču o nesretnom magarcu koji se nije mogao odlučiti bi li prije jeo ili pio pa je umro od gladi, to će narodno blago biti mnogo jasnije kada se priključe na web-majku svih televizija, čuveni BBC-jev filmski homepage koji kod prosječnoga čovjeka/gledatelja/surfera izaziva pohlepu ravnu očaju, pa mu jadnom treba poprilično vremena da se povrati u dobro nam poznatu (televizijsku) stvarnost.

No, kako se nitko ne želi naći u situaciji tužnoga tovara, najčešći je izlaz iz stanja posvemašnje zbunjenosti nesretni cinizam koji aktiviramo svaki put kada se nađemo pred malim ekranom.., a bez satelitske. No, nije da nećemo vrijeđati domaće nam teve i ine produkcije, nego ćemo radije malo hvaliti one strane, jer razloga za hvalu je mnogo, barem koliko i linkova, tekstova, recenzija, radijskih postaja, trailera, interviewa, kratkih filmova, informacija te svega ostalog što BBC šakom i kapom nudi svojim korisnicima, ali i slučajnim prolaznicima. Smatrate li se potonjima, na kratko putovanje obavezno ponesite kokice, ako ne i nešto s mnogo više kalorija, jer odličnih shortova ima k'o pljeve!

Slow West Vultures, Adam Aiken i Shelley Revill

Podijeljeni u nekoliko poznatih kategorija - drama, komedija, dokumentarni film, animacija i eksperimentala - svaka nudi mnogo razloga da joj posvetite barem nekoliko trenutaka vašega dragocjenog vremena. Primjerice, redatelj Ed Holdsworth, koji je slavan po mnogim stvarčicama, izdvojimo samo njegovo gostovanje na ultramegakul DVD-u spotova WarpVision i članstvu u prestižnoj londonskoj produkciji Onedotzero, postavio je na stranicu svoj odličan video 'Arrive' koji prikazuje eksploziju osjetila koja se probude pri dolasku u hipergrad Tokio.

Tu je i rad 'Anomaly' koji tematizira informatičke baze podataka koje se ruše zbog sasvim beznačajnih glicheva u sustavu, a redatelj istoga, Noah Harris, može se podičiti da je tim dvominutnim digitalcem ušao u konkurenciju prošlogodišnjeg Resfesta i Onedotzero festivala.
Još nam je jedan rad zapeo za oko među prisutnim eksperimentalcima, a to je Mr. Theobald redatelja Simona Burrilla (naslovna) koji vješto spaja animaciju i live action u zgodnu priču o sasvim običnom čovjeku u društvenoj mašineriji kojemu jedna revolucionarna, vlastita misao, naravno, sve promijeni.

Salaryman6,  Jack Knight

Iz animacijskoga foldera izdvajamo neobičan matriksoidan rad 'Slow West Vultures' redateljskoga dvojca Adama Aikena i Shelley Revill o mračnom industrijskom svijetu u kojem ljudi rade za lešinare sve dok se jednoga dana ne nađe pojedinac koji otkriva tajnu mračne budućnosti. Dvominutni film 'The Drum Machine', koji potpisuju tokyoplastic.com & The Sancho Plan prikazan je na Sundanceu prošle godine, a ako ga pogledate možda vam postane jasno kako bubnjaju stvarno otkvačeni japanski kodo maheri. Tu je i još jedan miljenik Onedotzeroa i Resfesta ali i prestižnih Flashforwardovaca, Ben Hibon, čiji kratki animirani 'Parasite' također možete pogledati na webbc-ju.

Među dramama i komedijama krije se uistinu mnogo radova, ali primijetili smo i tu nekoliko onedotzero-digitalaca, primjerice 'Salaryman 6' Jakea Knighta, modernu priču o čovjeku koji nakon što izgubi pamćenje polako ponovno slaže komadiće svojega bezličnog i razočaravajućeg života. Jadnoga 'Salarymana' su prošle godine primijetili i na velikom festivalu u Karlovyim Varyima, gdje je prikazan u službenoj konkurenciji...

Uostalom, predlažemo da ostalo sami istražite. Prostora je mnogo za cjelonoćno čeprkanje, a kada na teveu nema ništa, to je sigurno jedan od boljih načina da provedete kvalitetno vrijeme uz ekran...

Komentari

Nema komentara.