The Vasulkas! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      The Vasulkas!

The Vasulkas!

Ne, nije riječ o novom brendu cipela, a ni o novom britanskom bendu, radi se naime o pionirima videoarta! Slavnim analogno-digitalnim kuharima iz The Kitchena!

m.b. 22.01.2005 0 komentara

The Vasulkas!

A za njihovu se popularnost u Hrvata ovih dana pobrinuo pariški 'Centar Georges Pompidou' koji, kao što već znate, u Galeriji Miroslav Kraljević do 4. veljače prikazuje posebno odabran program videoradova sa starog i dalekog nam zapada. Među slavnim se artistima tako našla i obitelj Vasulka, poznata po članovima Steini i Woodyju, pionirima alnalognog i digitalnog videoarta te poznatim eksperimentatorima s geometrijom slike i zvuka. Drugim riječima, ono što danas distribuira austrijski 'Sixpack' i što se nerijetko smatra malo hermetičnijim (video)artom izašlo je upravo iz umjetničke kuhinje genijalnih Vasulki.

Sugrađanka predrage nam Björk, Steina, rođena je davne 1940. godine, a njezin je životni odabir bio studij glazbene teorije i violine. Nakon što je svojega budućeg supruga Woodyja, rođenog Čeha, upoznala u Pragu, gdje se našla s prestižnom glazbenom stipendijom, ubrzo je s dotičnim svezala čvor i pridružila se, a kome drugome nego Islandskom simfonijskom orkestru. Kako je Woody završio Akademiju za film, televiziju i izvedbene umjetnosti, par se 1965. seli u New York, koji je kao što znate meka svih freelance umjetnika.

The Kitchen

Četiri godine kasnije Steina je već zaglibila u videovode, kako one interaktivne i komunikativne, tako i one koji zahtijevaju od gledatelja otvorenost i spremnost na dešifriranje beskrajnih postupaka u stvaralačkom radu, a ni dragi joj Woody nije daleko odmakao, eksperimentirajući sa zvukom, pikselima, stroboskopima i tko zna kakvim još tehničkim drangulijama.

Već 1971. godine slavni par skupa s Andreasom Mannikom osniva medijski umjetnički centar 'The Kitchen' u kojem organiziraju prvi godišnji festival videa i prvi komjutorski art festival te prikazuju brojne programe američkih umjetnika, performanse, instalacije i ostale umjetničke akcije s (elektroničkim) medijima. Sve se to naravno događa prije nego što će soho postati SOHO i dok West Village čini urbana gerilska mreža intelektualaca i artista koji će svoje posljednje utočište na tada kulturalno osiromašenom Lower West Sideu pronaći upravo u prostorima 'Mercer Ars Centera' iliti u spomenutoj 'Kuhinji', koja svoj naziv duguje tome što se našla na mjestu bivše kuhinje tik do Broadway Central Hotela.

'Kuhinja' je tamo poživjela nažalost samo dvije godine, ali se zato odmah preselila u Soho gdje i danas svakodnevno servira brojne internacionalne izložbe i projekcije uz naravno bogat arhiv radova u koji bismo rado zavirili.

Heraldic Viev, lijevo, Soundsize, desno

No, vi zato imate prilike virnuti dva videorada Steine & Woodyja Vasulke koji se vrte u 'Kraljeviću'; to su petominutni 'Heraldic View' i 'Soundsize' (oba iz 1974.) nakon kojih će vam odmah biti jasno o čemu i o kome je tu riječ. Jer do danas slavne su Vasulke sakupile nekoliko desetaka nagrada, prikazale beskrajno mnogo videoradova, instalacija, zvukovnih i 3D kompjutorskih eksperimenata, medijskih performansa, pohodili venecijanski Bijennale, Ars Electronicu, dobili stipendije fondacija poput primjerice one slavnoga Guggenheima, a i vrlo uspješno predaju na brojnim umjetničkim akademijama širom svijeta (Beč, Frankfurt, Reykjavik, Brno)...

Uz sav taj posao Steina je 1997. uspjela posjetiti i Lijepunašu, pa je na 'Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu' (uz Galetu i Agatu) Grand Prix dodijelila radu 'Convergence' Vladislava Kneževića kojeg su tada opsjedale slične audiovizualne preokupacije kao i islandsku tetu...
Nu dakle, ako vas do sada nismo uspjeli zainteresirati za ove artiste genijalnoga prezimena, savjetujemo posjet njihovoj opsežnoj web stranici na kojoj možete pogledati isječke SVIH videoradova obitelji Vasulka! To učinite što prije, i to
ovdje...

Komentari

Nema komentara.