RFP: Knjiga snimanja - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      RFP: Knjiga snimanja

RFP: Knjiga snimanja

Gornji, donji, krupni, bliski, srednji, američki.... riječ je o... ? Planovima, dakako.

01.10.2004 0 komentara

RFP: Knjiga snimanja

Knjiga snimanja nešto je bez čega se ne može. Kad imate već ispeglani scenarij, koji ste provjerili da li funkcionira iz pozicije svakog lika, onda ste napravili dobar početak. Međutim, kad se kreće u samo snimanje, knjiga snimanja je nešto što za film postaje biblija. S time, da se nikakvi prosvjedi u svijetu neće dogoditi ako režiser neki detaljčić iz nje promjeni tijekom snimanja.

Knjiga snimanja sadrži opise scena, kadrova scene, parametre kadra te redoslijede kadrova. Ukoliko knjiga snimanja nije opisna već je u slikama, onda je riječ o storyboardu (naslovna fotka). A da dobijete bolji uvid o detaljima i sadržaju opisne knjige snimanja, nabrojat ćemo vam i objasniti neke pojmove koji se u njoj nalaze.

Rimskim brojevima označavaju se odrednice scene, a običnim, odnosno arapskim brojevima, obilježavaju se pojedini kadrovi označene scene. A onda kreću oznake INT (ako je riječ o interijeru) ili EXT (eksterijeru). PAN označava da se snima panorama, tj. da se kamera okreće. Pokret kamere (u bilo kojem smijeru) zove se švenk. VO označava vožnju kamere, odnosno daje do znanja da je u kadru riječ o promatračkom premještanju. GR i DR označavaju gornji rakurs (pogled odozgo) ili DR, donji rakurs(pogled odozdo). Gornji rakurs stavlja nas dakle u povlaštenu poziciju i pridonosi osjećaju nadmoći, dok donji djeluje suprotno.
A sad malo o oznakama kadra kad se radi o hrvatskoj knjizi snimanja:
K - krupni plan u kojem imamo samo glavu u kadru
B - bliži ili bliski plan, gdje imamo u kadru lik od poprsja ili nadlaktica.
PB - polubliži plan, od pojasa do tjemena
A - američki plan, od koljena do tjemena
S - srednji plan, što bi se reklo od glave do pete
T - total ili opći plan u kojem se vidi cijeli ambijent
DET - detalj, odnosno u kadru se vide predmeti, dijelovi manji od čovjekove glave
OFF - je oznaka za zvuk koji nema izvor u kadru. Tako kad čujete da su se 'budale potukle za vrijeme snimanja buke u OFFu', znajte da se ekipa zapravo uživila u ulogu i potukla dok se snimao samo zvuk.

Komentari

Nema komentara.