RFP; Produkcija animiranog filma, posebni elementi u produkciji, 1.dio - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      RFP; Produkcija animiranog filma, posebni elementi u produkciji, 1.dio

RFP; Produkcija animiranog filma, posebni elementi u produkciji, 1.dio

Kao što je več spomenuto u prošlom tekstu, peta faza se ne odnosi na samu proizvodnju animiranog filma, več na ljude koji ga proizvode i posebne elemente u produkciji kojima ćemo se sada pozabaviti.

i.p. 16.06.2006 0 komentara

Posebni elementi su tehnološki detalji i osobe koji katkad ili uvijek sudjeluju u produkciji, tj. svim proizvodnim fazama animiranog filma. Neke od njih smo več i spomenuli u prijašnjim tekstovima, ali sada ćemo im posvetiti posebnu pažnju.

Petu fazu sačinjavaju sljedeće točke:

1.Ključne struke

2.Odjeli

3.Izrada planova i financijskih obračuna

4.Distribucija animiranog filma

Pa iako se peta faza sastoji od svega četiri važne točke, svaka od tih točaka sadrži opet mnoštvo detalja, te kad bi se išli pozabaviti svim tim točkama od jednom, bio bi to pre opširan tekst. Pa da vas ne bismo zagnjavili sa previše informacija odjednom, tako ćemo u ovom tekstu obraditi prve dvije točke pete faze, ključne struke i odjele, a u sljedećem druge dvije. Krenimo dakle redom.

1.Ključne struke

Ključne struke u izradi animiranog filma imaju svi važniji ljudi na projektu:

a) Redatelj

b) Producent

c) Financijaš

d) Izvršni producent

e) Organizator

f) Supervizor

a) Redatelj (Eng. Director)- je najvažnija osoba u produkciji, u kreativnom i organizacijskom smislu. On sudjeluje u baš svim fazama izrade filma, a ključnu ulogu ima kod izrade knjige snimanja u fazi postprodukcije. U knjizi snimanja on definira redateljski pristup i postupak koji se kasnije u fazi produkcije realizira. Također je odgovoran kontrolirati sve elemente u svim produkcijskim fazama, animaciju, montažu, glazbu, zvukove itd., jer sve što na kraju u filmu ispadne dobro ili loše se pripisuje redatelju.

b) Producent (Eng. Producer)- Ova 'titula' kod europskog i američkog filma ima drugačije značenje. Naime, kod proizvodnje američkog filma, producent je osoba, čovjek, (npr. Jeffrey Katzenberg, producent filmova kao što su 'Shrek 1 & 2' i 'Shark Tale'), dok je kod europskog filma to 'kuća', studio koji financira cjelokupnu proizvodnju filma, (npr. Zagreb film ili Croatia film). U financiranju filma često sudjeluje više producenata, oni se tada definiraju kao koproducenti. Iako i danas producent ima veliku ulogu u proizvodnji bilo kojeg filma, te su ponekad i iznad redatelja, prije su producenti, točnije 40-ih godina, definirali projekt u kreativnom i organizacijskom smislu od njegovog početka pa do samog kraja. U Americi je još uvijek tako, doduše ne u tolikoj mjeri kao 40-ih god., ali ponekad producenti još uvijek imaju zadnju riječ, no u Europskoj kinematografiji prevladava većinom autorski film, pa producenti kao osobe ne djeluju i glavnu riječ na filmu ima redatelj.

c) Financijaš- Iako većinom filmove financiraju/produciraju studiji i producenti, filmovi se mogu financirati iz različitih izvora (sponzora, donatora, banaka, razne tvrtke itd.). Glavni razlog za to je pretprodaja (Eng. Preeselling), naime, ako je projekt obečavajuć i atraktivan producent ga tada unaprijed nudi/prodaje prikazivačima i sponzorima, kako bi ti isti unaprijed sebi osigurali prava na prikazivanje i samoreklamu, no producent i dalje ima glavnu riječ o upotrebi novca, tj. produkciji. Financijaš se od producenta razlikuje po tome što njega zanima samo povrat uloženog novca, dok producenta zanima i dodatna zarada.

d) Izvršni producent (Eng. Executive producer)- Kao i kod producenta, ova 'titula' se također razlikuje u američkoj i europskoj kinematografiji. Izvršni producent je osoba ili neka organizacija/studijo koji u operativnom smislu izvodi cijeli ili neke dijelove produkcije. Iako je izvršni producent zastupljeniji kod igranog filma, nije nepoznanica ni kod većih i ambicioznijih animiranih filmova. Njega obično, ako je potrebno, angažira producent, kojemu izvršni producent i odgovara u obavljanju zadataka.

e) Organizator- je takozvana operativna spona između redatelja i producenta. Obično se radi o jednoj ili više osoba koje organiziraju, koordiniraju i nadgledaju određene ili sve faze produkcije bilo kojeg filma, ne samo animiranog. Organizator se brine o svim tehnološkim aspektima filma, o isplati sudionika u produkciji, tehnici, materijalima, uređajima, suradnicima itd., dakle da nitko i ništa ne bio zapostavljen tijekom produkcije. U završnoj fazi produkcije, on, ili oni kontroliraju proizvodnju. A zbog količine posla koji ponekad obuhvaća organizator, nije rijetkost da ponekad imaju i pomoćnika organizacije.

f) Supervizor- je još jedna osoba koja nadgleda neki specifični dio, fazu produkcije. Obično je to iskusniji redatelj, moglo bi ga se još i nazvati mentor. On svojim savjetima, ako su oni potrebni, pomaže neiskusnijem redatelju (čest slučaj kod studentskih filmova). No također postoje i supervizori u animaciji, glazbi, montaži itd., njega obično angažira producent ako nije siguran u sposobnosti nekog sudionika određene faze produkcije.

 

2. točka pete faze produkcije anim. filma su odjeli. U svakom filmu, bilo igranom, bilo animiranom, postoje raznorazni odjeli koji se bave različitim fazama produkcije. Mi ćemo vam opet samo skrenuti pažnju na dva odjela koja su veoma važna za produkciju anim. filma:

a) Laboratorij za razvijanje i umnožavanje- to je jedan od važnijih odjela u tehnološkom lancu produkcije anim. filma. Kao što i samo ime govori, taj odjel je zadužen za kopiranje, razvijanje i umnožavanje kopija filma na kojima se nalazi slika i zvuk. Način na koji se to radi je več objašnjen u nekom od prijašnjih tekstova, ali ono što valja naglasiti da u tom odjelu moraju i rade vrhunski profesionalci, jer ne smije doći do nikakvog oštećenja bilo koje kopije.

b) Tonski studio- funkcija tonskog studija je također več detaljno objašnjena u nekom od prijašnjih tekstova, pa se sad nećemo ponovno vračati na to, no opet valja spomenuti da profesionalci koji rade u tonskom studiju, moraju poznavati sve prirodne zvukove, načine kako ih umjetno stvoriti i sl. stvari kako bi u konačnici zvukovi na filmu bili što vjerodostojniji i uvjerljiviji.  

Ovime ćemo zaključiti prvi dio opširnog teksta o petoj fazi produkcije animiranog filma, odnosno, njezinim najvažnijim elementima. U sljedećem tekstu, kao što je več najavljeno na početku, ćemo se pozabaviti sa druge dvije preostale točke pete faze, a to su izrada planova i financijskih obračuna te distribucija animiranog filma. Do tada pozdrav!

Komentari

Nema komentara.