Prvo njuškalo Hollywooda - Hot Spot
Home      Vijesti      Hot Spot      Prvo njuškalo Hollywooda

Prvo njuškalo Hollywooda

Ako ste glumac u usponu i prijeti vam optužba za silovanje ili ste redatelj kojeg vlastiti producenti blate kod financijera, who're you gonna call?

m.k. 27.05.2007 0 komentara

Prvo njuškalo Hollywooda

Kada se u Hollywoodu snima film, u projekt je uključeno mnogo ljudi – kako ispred, tako i iza kamere. I dok ćete na odjavnoj špici filma zacijelo vidjeti ljude akreditirane kao key grip, best boy i sl. (chekirajte naš Rječnik filmskih pojmova), postoji jedno zanimanje koje se ponekad može pokazati ključnim za uspjeh filma, iako će isto rijetko kada biti akreditirano. A riječ je o privatnom detektivu iliti `njuškalu`!

Anthony Pellicano upravo je jedan od takvih, mračna javna tajna Hollywooda s kojom je šira javnost postala upoznata u studenom 2002., kada je F.B.I. upao u njegov ured i zaplijenio 150 000 stranica dokumenata i nekoliko stotina snimaka razgovora. Taj impresivni korpus koji je New York Times nazvao `bogatim izvorom manira i moresa show-biznisa` i `izletom u disfunkcionalno srce Hollywooda` nemalom je broju osoba iz showbiza priuštio pokoju besanu noć i izmamio hladan znoj na čelo, dok sam Pellicano sjedi u zatvoru i čeka vlastito suđenje pod optužbama za prisluškivanje i urotu.

Pellicano je svoj biznis započeo 1960ih godina u Chicagu, gdje je posao utjerivača dugova kataloške tvrtke `Spiegel` ubrzo zamijenio poslom privatnog detektiva sa zvjezdanim klijentima. Godine 1978. sudjelovao je u potrazi za nestalim posmrtnim ostacima producenta Mikea Todda (supruga Elizabeth Taylor), a nakon toga seli u Los Angeles gdje zahvaljujući vlastitoj genijalnosti u području prisluškivanja i praćenja listu klijenata širi na svijet televizije, glazbe i sporta, a usluge naplaćuje po 25 000 dolara. Nepovratnih, naravno.

Koliko je Pellicano bio predan svome poslu govori i činjenica da je do 1990ih unaprijedio tehnologiju prisluškivanja, otkrivši tehniku koja se gotovo i ne može otkriti. Naime, umjesto da mikrofone smjesti unutar lokacije koja se prisluškuje, on ih je smjestio vani, u `križišne kutije` (junction boxes) telefonskih kompanija odakle je telefonskom linijom bio spojen na njegov ured ili na laptop u obližnjem stanu, gdje je snimao sve razgovore.

Potencijale ovakvog načina prisluškivanja željeli su iskoristiti svi, od studijskih glavešina do onih koji se tek uspinju u hollywoodskoj hijerarhiji. U istrazi su se spominjala imena kao što su Robin Williams i Tom Cruise, no suđenje je pod povećalo javnosti dovelo tek nekoliko slavnih osoba, od kojih je jedna već nadrapala. Redatelj John McTiernan je prilikom snimanja `Rollerballa` bio uvjeren da ga jedan od producenata potkopava u očima financijera iz MGM-a pa je unajmio Pellicana da sazna je li to istina ili ne.

No, zbog prevelikog broja poziva pronalaženje informacija koje su McTiernana zanimale bilo je `poput traženja igle u plastu sijena` (kako se izrazio sam Pellicano). Istraga je na posljetku obustavljena, iako je Pelicano sačuvao tejpove - za svaki slučaj! McTiernanova špijunska avantura tako ipak nije urodila plodom, a donijela mu je jedino probleme. Naime, prošle je godine kažnjen zbog laganja federalcima jer je na njihov upit odgovorio kako s Pellicanom nije imao nikakvog posla.

S Pellicanom su 2001. surađivali Courtney Love i Chris Rock. Potonji je trebao zataškati vrlo nezgodan događaj iz prošlosti, vezan uz preljub i one-night stand (koji je možda bio i silovanje), dok je supruga pokojnog Nirvanina frontmana imala masu briga na pameti, između ostalog i jednog odmetnutog pomoćnika koji je provalio u njezino računalo i prijetio da će objaviti korespondenciju s Drew Barrymore, Russelom Croweom, čak i s njezinim osobnim `vidovnjakom`. Pellicano je u oba slučaja uspio spriječiti da se njihovi privatni problemi zažute na stranicama tabloida, a tajnu svoga uspjeha zadržao je za sebe.

Nakon svih godina provedenih u Tvornici Snova, Pellicano je shvatio da bi mogao upecati još pokojeg soma, ovoga puta vlastitom biografijom. Tako je početkom 1990ih surađivao s Michaelom Mannom i scenaristicom Cynthiom Cidré na priči o privatnome detektivu koji prljavo rublje zvijezda skriva od očiju javnosti, bavi se prisluškivanjem i svoje usluge naplaćuje 25 tisuća $, a kada je projekt stavljen na čekanje, Pellicano je sličan koncept pokušao prodati i HBO-u, ali u obliku serije tipa `Obitelj Soprano`. 
 
HBO je na posljetku odbio prijedlog, no Michael Mann je obnovio interes za raniji projekt, ovoga puta s novim scenarijem. Radnja će biti smještena u 1930e u zlatno doba Hollywooda, a Leonardo DiCaprio glumit će detektiva kojeg je MGM zaposlio kako bi skandale svojih zvijezda sakrio od očiju javnosti. Film je još u pretprodukciji, a kako stvari stoje, Pellicano bi premijeru mogao dočekati neslavno – iza rešetaka.

Komentari

Nema komentara.