Sretan ti rođendan, Frankensteine! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Sretan ti rođendan, Frankensteine!

Sretan ti rođendan, Frankensteine!

Prošlo je čitavo stoljeće od prve filmske ekranizacije priče o Frankensteinovom čudovištu, a u sve je bio umiješan i veliki Edison!

s.p. 15.03.2010 0 komentara

Sretan ti rođendan, Frankensteine!

Ovaj četvrtak navršava se stota godišnjica prve filmske adaptacije horor klasika 'Frankenstein' Mary Shelley. 1910. izišao je 13-minutni film 'Frankenstein' J. Searle Dawleya koji je za 3 dana snimljen u studiju Thomasa Edisona. I dok se svi sjećaju filmske verzije iz 1931. s legendarnim Borisom Karloffom, 'Edisonov film' je dugo vremena bio izgubljen, a onda su ga pronašli i počeli proučavati. Velike zasluge za to ima Frederick C. Wiebel Jr. kojeg je zainteresirao film pa je počeo velike istraživanje čije rezultate možete pročitati u knjizi 'Edison's Frankenstein'.


'Frankenstein' (1910.), r: James Searle Dawley, cijeli film.

Wiebel je čak pronašao i jednu kopiju filma, osigurao njezinu restauraciju i izlazak na DVD-u. Publika sada može opet proučavati film, te prisjetiti se zaboravljenog redatelja Jamesa Searlea Dawleya koji je bio jedan od glavnih Edisonovih filmaša, a inače je radio kao kazališni režiser. Tijesno je surađivao s kolegom iz studija, Edwinom Porterom koji je velikog D.W. Griffitha naučio filmskoj vještini.

Glumci još nisu bili zvijezde, pa je većina budžeta 'Frankensteina' uložena u specijalne efekte i scenografiju koji su naivni po današnjim standardima, ali poslužili su svrsi. Bitna je i činjenica da će se 2018. navršiti 200 godina od prve objave književnog djela o Frankensteinu i njegovom čudovištu, pa očekujemo da se snimi još jedan prigodni film s neumrlim junakom!

Komentari

Nema komentara.