Najveći festival shortova! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Najveći festival shortova!

Najveći festival shortova!

Danas počinje festival svih festivala, francuski kratki gigant zbog kojega svi ljubitelji malominutnih filmova štede pare za odlazak u Clermont Ferrand!

m.b. 28.01.2005 0 komentara

Najveći festival shortova!

27. po redu filmski kratkometražni teškaš odvija se kao i svake godine u pitoresknom francuskom gradiću Clermont-Ferrandu, a u devet dana trajanja okupit će svjetsku filmsku shortašku elitu. Od dana današnjeg pa sve do 5. veljače posjetitelji će imati prilike uživati u dvjestotinjak filmova koji su u posljednje četiri godine raspoređeni na međunarodnu, domaću i lab konkurenciju, dok se u popratnim programima može vidjeti barem još duplo više norveških, afričkih, boksačkih, vijetnamskih i inih filmova.

No, kako bismo vas malo zagrijali za predstojeću filmofilsku ludnicu u tom industrijskom gradiću koji je 4 puta manji od Zagreba, malo ćemo vas fascinirati brojkama i selebritijima koji će od danas početi šetati crvenim klermontferanovskim tepisima.

U međunarodnoj se konkurenciji ove godine natječe oko 80-ak filmova iz 50-ak zemalja svijeta raspoređenih u čak 14 100-minutnih programa. U 22 se međunarodna filmska sata našlo, kao što pretpostavljate, mnogo pozornosti vrijednih filmova, ali mi ćemo vam spomenuti američkog Oscar nominija Geryja McKendryja s radom 'Everything In This Country Must' te Chris Landrethova 'Ryana' o kojem smo već i pisali. Da se zna, sva će 22 sata pratiti i pozorno oko žirija u kojem ove godine zasijeda i mister Bill Plympton glavom i bradom.

Obras, Hendrick Dusollier

Domaća konkurencija skriva oko 60 francuskih filmova od kojih posebno izdvajamo odličan animirani rad 'Obras' Hendricka Dusolliera, koji su, e da su samo znali, i Onetakeovci mogli uključiti u svoj jednokadrovski programčić. To 12-minutno poetično putovanje kroz uništenje i obnovu jedne četvrti u Barceloni dosad je bio prikazivan na mnogim festivalima i televiziji Arte, a na festivalu kratkoga filma u Berlinu osvojio je nagradu za najboljeg animirca. 'Obrasu' će društvo praviti nadrealistična animirana priča o muškarcu i ženi koji žele postati roditelji, 'Le regulateur' autora Philippea Grammaticopoulosa, koji je u listopadu prošle godine proveo neko vrijeme na Balkanimi u Beogradu te tamo zaradio i Grand Prix.

Lab konkurencija predstavlja uvijek najzanimljivije radove nastale fuzijom različitih filmskih tehnika, no uglavnom se oslanja na digitalno manipuliranu sliku. Selektor Calmin Borel i ove je godine izabrao 40-ak oku ugodnih radova od kojih ćemo vam spomenuti samo one za koje ste već sigurno čuli. Napeti i ironični film ceste 'Helmut' Japanca Isamua Hirabayashija našao se ove godine na ZFF-u, a 'Take It Back' Irca Vikoa Nikcija na One Takeu. Iako nisu dobili nagrade (posljednji nezasluženo!), radi se o zanimljivim kratkim ostvarenjima koje vrlo teško možemo postaviti pod zajednički nazivnik, a još kada im pridružimo kratki glazbeni video 'Sometimes' poznatoga Pleixa, jasno vam je da je konkurencija stvarno veoma šarolika. No, tko će pobijediti odlučit će žiri u kojem sjedi i Claire Cook, glavna teta londonskog Onedotzero festivala i distribucije.

Guard Dog, Bill Plympton

Popratne smo programe već spomenuli, no onaj koji danas otvara festival prikazuje samo 8 radova, a među njima glazbeni spot Michela Gondryja 'Walkie Talkie Man' (naslovna), belgijski 'Flatlife' Jonasa Geirnaerta, koji je i motovunska publika vidjela prošle godine, te 'Guard Dog' Billa Plymptona o vječnim pitanjima na koja svaki pošteni pas u svojem životu mora odgovoriti. Videospotovi imaju i svoj zasebni program, a njega predvodi Michel Gondry s 'La Tour de Pise', Vincent Gallo s Honey Bunny i Johnathan Demme s videom 'The Perfect Kiss'.

Za oko nam je zapeo i program filmova koji prikazuju ljude obučene u životinje (!) u kojima se našao i poznati srpski film Pavla Vučkovića 'Beži zeko beži', a u programu posvećenom gotovo zaboravljenoj animacijskoj tehnici, sjenama, moći će se pogledati radovi velikana poput Lotte Reiniger, Tonyja Sarga, Nobura Ofujija i Oskara Fischingera. Tu su, naravno, i programi posvećeni djeci, školarcima i ostalim maloljetnicima, ali ono po čemu će se pamtiti 27. po redu Clermont-Ferrand je postavlajnje najboljeg web arhiva kratkih filmova na svijetu.

Organizacija 'Sauve qui peut le court métrage' (iliti spašavaj kratku formu kako znaš i umiješ) koja od 1981. organizira festival i 'French Short Film Agency' predstavljaju državnu web bazu kratkih filmova! Dakle, spojite se 5. veljače na le-court.com jer taj će portal sigurno postati nezaobilazna internetska stranica za sve koji se bave shortovima. Dakle, razloga za posjet klermontferandskom festivalu je i više nego mnogo. Pa zato: a) tugujte neinformirani; b) stavite kuću pod hipoteku, i udri brigu na veselje u Francuskoj; c) čitajte nas i dalje s novim infom s 27. Clermont Ferranda!

Komentari

Nema komentara.