Pssst - filmski festival bez buke - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Pssst - filmski festival bez buke

Pssst - filmski festival bez buke

Opet se održava Festival nijemog filma, na programu vječni klasici (Chaplin, Keaton, Clair, Ejzenštejn) i domaći filmaši (Milić, Golić, Ištvančić).

s.p. 11.11.2008 0 komentara

Pssst - filmski festival bez buke

Evo vijesti od koje će mnogi zamijeniti - nijemi film se još gleda kod nas, čak ima i svoj festival! Od 13. do 16. studenog u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka održava se Pssst! Festival nijemog filma. Publika će moći vidjeti klasike nijeme filmske umjetnosti, moderni nijemi film, te par filmova sa posebnog natječaja Festivala.

Festival će započeti projekcijom kratkih filmova Charlieja Chaplina 'Imigrant' (1917.), 'Avanturist' (1917.) i 'Žena' (1915.), i to uz klavirsku pratnju. Kao  večernji nijemi hit moći će se vidjeti 'Sherlock JR' (1924.) Bustera Keatona, koji se također prikazuje uz muzičku pratnju. Selektorica Festivala Mima Simić naglasila je da se taj film rijetko može vidjeti i preporučuje ga filmoljupcima kao klasika koji je utjecao na moderne autore, primjerice na Woodyja Allena.


'Oklopnjača Potemkin', r: Sergej Ejzenštejn, isječak

Drugoga festivalskog dana bit će prikazano 11 radova s Akademije dramskih umjetnosti, a među autorima su nagrađivani hrvatski filmaši kao što su Kristijan Milić, Tanja Golić, Branko Ištvančić i Petar Orešković. Hit večeri je 'Pariz koji spava' (1922./23.) Renea Claira, jednog od najznačajnijih francuskih avangardnih redatelja.

U subotu će biti prikazana 'Krstarica Potemkin', film Sergeja Ejzenštejna koji se smatra jednim od najvažnijih i najutjecajnijih filmova ikada snimljenih. Istoga dana prikazat će se i još jedan od najvećih nijemih filmova svih vremena, 'Faust' F.W. Murnaua i Karla Freunda.


'Potjera za zlatom', r: Charlie Chaplin, isječak.

Posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju 14. studenog, prikazat će se Chaplinova 'Potjera za zlatom' (1925.) koji obiluje antologijskim scenama (jedenje cipele!). Bit će prikazana i tri filma sa natječaja Festivala, i to: 'Rastanak' Irene Škorić, 'Nemoj tamo, nemoj - tu si' Josipa Viskovića i 'Fedor i Gerta' Jasmine Dupalo.

Sve su projekcije besplatne pa se Pssst! preporučuje svima, posebice đacima, studentima i svim filmofilma koji stvarno nemaju gdje vidjeti klasike nijemoga filma i radove s početke stvaranja filmske umjetnosti. Za detaljnije informacije možete downloadati programsku knjižicu Festivala na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.