Svijet Bustera Keatona - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Svijet Bustera Keatona

Svijet Bustera Keatona

Melankolija za istančano nepce, karta za gegove iz ranih godina 20. stoljeća, romatična vizura svijeta – sve ovo i još više – svijet Bustera Keatona.

m.n. 23.12.2004 0 komentara

Svijet Bustera Keatona

Oduvijek vam se sviđao više od Charliea Chaplina, obožavali ste njegove mrtvo –ozbiljne skečeve i piero-klaunsku facu? Dok vi klimate zaneseno, a oči vam blistaju, mi vam samo želimo pomoći – DVD s njegovim najboljim uratcima možete imati za cca 200 kuna. Saznajte kako…

Duplom se DVD-u pridjevaju izrazi poput 'proslave Keatonove umjetnosti', a to nije niti čudno jer sadrži tri Keatonova filma – 'The Cameraman' (1928), 'Spite Marriage' (1929) i 'Free and Easy' (1930) uz dobar popratni sadržaj – komentare trojice stručnjaka za nijemi film
(a i za Keatona, naravno) , dodatne glazbene brojeve, foto montaže i 40-minutni dokumentarac 'So Funny It Hurts'.

Upravo komentari ove trojice dolaze kao šlag na tortu jer smještaju ova tri filma u povijesni kontekst, demistificiraju njegov nadimak Great Stone Face, a osim toga, daju uvid u kasniju Keatonovu sudbinu – alkoholizam, razvod, gubitak djece i odlazak u sanatorij.

'The Cameraman'

Keaton je i kao glumac i kao redatelj počeo raditi za MGM tokom 1928. da bi kasnije upravo taj potez smatrao najgorim u karijeri – studiju se pridružio kao veliki komičar velikih improvizacijskih sposobnosti da bi nakon pet godina ostao bez posla i bio na rubu egzistencije.

Film 'The Cameraman' prati Keatona u ulozi uličnog fotografa i zbog svog je ogromnog uspjeha postao predložak za sve njegove komedije. Zanimljiv je podatak da se šezdesetih godina prošlog stoljeća ustvari izgubio negativ ovog filma pa su restauratori morali krpati pozitiv koji je bio nepotpun, a još su ga k tome jedva pronašli.

Drugi na redu, 'Spite Marriage' je ustvari Keatonov posljednji nijemi film, a najpoznatiji je po sceni gdje naš majstor stuntova svoju pijanu mladu nastoji strpati u krevet. S probijanjem zvuka na velike ekrane pokušao se nositi u mjuziklu 'Free and Easy' – u filmu osim što priča, pleše i pjeva – no sve je ispalo nekako nezgrapno.

Poznata scena iz 'Spite Marriage'

I njega je poput ostalih velikana nijemog filma dolazak zvuka jednostavno koštao posla. Nakon toga je još neko vrijeme radio kao pisac štoseva, no u svijetu koji je sve više poprimao obrise industrije, za njega jednostavno više nije bilo mjesta.

Unatoč tužnom završetku, toplo preporučujemo, ne samo gore spomenutim romantičarskim dušama nego i onima koji su željni kvalitetne filmske sistematizacije uz dobar kritičan osvrt. I da se vratimo na početak, na
Amazonu film možete naručiti za trideset dolara, što će uz sve popratne troškove izaći nešto više od 200 kuna. Uživajte!

saznajte više o dvd-u

Komentari

Nema komentara.