animate! The Knjiga - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      animate! The Knjiga

animate! The Knjiga

Da samo gledanje i ćaskanje nakon festivalskih projekcija nije dovoljno upozorava animate! u čijoj se knjizi može pročitati gdje i odakle ide nova animacija

m.b. 14.12.2006 0 komentara

animate! The Knjiga

Proglasiti smrt animaciji pa izdati knjigu o novim tendencijama na polju pokretnih slika može samo animate! – projekt koji je 1990. oformilo Britansko umjetničko vijeće i televizijska kuća Channel 4 kako bi u moru aplikacija probirali kvalitetne animirane projekte i osiguravali im sredstva za njihovo ostvarenje.

animate! je tako do danas uspio opskrbiti novcem čak 84 kratka 'animirana' rada, u posljednje vrijeme čak i nekoliko festivalskih turbo-hitova – rad Davida Shrigleya i Chrisa Shepherda 'Who I Am and What I Want' te 'Rabbit' Runa Wrakea. No u svom važnom djelovanju za kratkometražnu filmsku klimu u Britaniji animateovci nisu zaboravili ni da je riječ ponekad jača od slike, pa se tako od prije mjesec dana u online knjižarama može nabaviti i njihova knjiga pod jednostavnim imenom 'The animate! Book'.

Ekipa uključena u stvaranje tog opsežnog zbornika ilustriranog s čak 870 fotografija iz najrazličitijih animiraca uglavnom je sastavljena od animateovih! i LUX-ovih producenata/distributera koji su rekli pokoju o budućnosti animacije u suvremenim umjetničkim praksama, koncentrirajući se i na financiranje radova, ali i na postavljanje takvih filmova u, primjerice, galerijski kontekst.

Ideja koja se pak latentno provlači kroz cijelu knjigu jest pitanje redefiniranja animacije, odnosno, kako je to u svom tekstu prije nekoliko godina sročio producent animatea! Dick Arnall – vrijeme je da se proglasi smrt animaciji. Naravno, nije svaka smrt jednako loša, a ova spomenuta samo proriče smrt termina koji se danas koristi u najširem mogućem smislu riječi – od tehničkih animacijskih zahvata u kakav igrani blokbaster, crtića za malu djecu, eksperimentalnih djelca koja se koriste tehnikom animacije…

Knjiga dolazi u paketu s odličnim DVD-om na kojem se mogu naći pravi primjeri za ono o čemu se govori – potrazi za novim pojmom koji će obuhvatiti sve one kratke radove koji teže nečemu novom, a animacijom se služe kako bi eksperimentirali s pričom ili tehničkim mogućnostima medija. Pa ako ste raspoloženi za nove stvari, trk na animateov! sajt na kojem se može naručiti prava poslastica za sve animatore i to po cijeni za samo 19, 95. Funti, ofkors.

naslovna - Ferment, Tim Macmillan

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.