RFP: Kriminalistički film - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      RFP: Kriminalistički film

RFP: Kriminalistički film

Nadžanrovska odrednica koja obuhvaća filmove koji tematiziraju kriminal, odnosno kršenje pravno reguliranih normi ponašanja.

i.č. 17.01.2005 0 komentara

RFP: Kriminalistički film

Prema aspektu kriminalnog svijeta kojim se bavi, razlikuju se žanrovi:

GANGSTERSKI FILM: tematizira djelatnosti urbanih kriminalaca. Prvim primjerom žanra se smatra film iz nijemog razdoblja, 'Mušketiri iz Pig Alleyja' D.W. Griffitha, iz 1912., no gangsterski film se ipak profilirao dolaskom zvuka prikazujući prvenstveno razdoblje prohibicije u SAD-u, dramaturgiju uspona i pada gangstera, uspostavivši ikonografiju i tip junaka – dobar loš momak.
Ključni predstavnici su filmovi 'Mali Cezar' M. LeRoyja, 1931, 'Državni neprijatelj br. 1' W.A. Wellmana, 1931 i 'Lice s ožiljkom' Howarda Hawksa, 1932.

POLICIJSKI FILM se javlja nakon 1935. pandan je žanra s pozitivnim junakom, pa filmovi o usamljenim gangsterima ('Visoka Sierra' Roberta Walsha, 1941), te filmovi velike pljačke ('Džungla na asfaltu' Johna Houstona, 1950).

1940-ih se proizvodnja gangsterskog filma znatno smanjuje, no postmoderna epoha nakon 1960. često reinterpretira žanr. Najpoznatiji redatelji su Howard Hawks, Wiliam Wyler, Fritz Lang, John Houston, Robert Aldrich,
Martin Scorsese, F.F. Coppola, Sergio Leone, Brian de Palma.

DETEKTIVSKI FILM: prati se detekcijski rad privatnog ili policijskog detektiva. Javlja se veoma rano, a najvažnija struja žanra je film noir koji je snažno utjecao na stil mnogobrojnih detektivskih filmova do danas.

TRILER: tematitzira kriminalne radnje među običnim ljudima s naglaskom na neizvjesnosti i napetosti. Radnja je uglavnom zasnovana na prijetnji, odnosno ugroženosti nekog lika. Veća pozornost je posvećena psihološkim procesima u temelju postupaka i reakcija likova, često i s psihijatrijskim natruhama. Žanr je odredio i imenovao Alfred Hitchcock, najistaknutiji predstavnik.
S obzirom na glavne zadatke žanra, postizanje osjećaja neizvjesnosti i stupnjevanje napetosti (suspense), katkad se rabi i naziv FILM NAPETOSTI, a taj se pridaje svakom filmu s ugrožavajućim zapletima, zastrašujućim predviđanjima i riskantnim potezima.

ŠPIJUNSKI FILM: prati se špijunska ili kontrašpijunska djelatnost. Zločin su opasne i nedopuštene međudržavne interferencije s posljedicama za cijelo čovječanstvo (James Bond serijal, sa značajkama pustolovnog filma). Bolji primjer je 'Ministarstvo straha' Fritza Langa, 1944. koji ima ratnu pozadinu. No tematika mogu biti i dramatizirani moralni odnosi među ljudima (špijunska drama) poput 'Notorious' Alfreda Hitchcocka, 1946. Ovaj žanr je bio popularan u razdoblju nijemog filma (serijal o Mata Hari), no poseban poticaj prima od obaju svjetskih ratova (Lang, Hitchcock, Michael Powell, Carol Reed) i hladnoratovske situacije (John Houston).

SUDSKA DRAMA: uglavnom se tematizira sudski proces, a ključne scene se odvijaju u sudnici. Antagonističko sučeljevanje optužbe i obrane. Jednako popularno u razdoblju nijemog filma (C.Th. Dreyer) i zvučnog (Elia Kazan, Sidney Lumet, Otto Preminger, Billy Wilder), dok je od 1950-ih jedna od raširenijih formi na televiziji.

Naslovna fotografija prizor je iz Fritz Langovog 'M' iz 1931.

Izvori korišteni iz Filmskog leksikona.

Komentari

Nema komentara.