Tko je tko na setu? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Tko je tko na setu?

Tko je tko na setu?

Za filmske glavešine, redatelje i  producente (eventualno nekog snimatelja) znate, a tko se još muva po setu, pročitajte ovdje.

24.09.2004 1 komentara

Tko je tko na setu?

Koliko ste već odjavnih špica filmova pogledali, koliko imena vam je prošlo pred očima bilo u kinu bilo na tv-u? U pitanju je nepoznat ali zasigurno jako velik prirodan broj (iz skupa N, jelte). Evo kratki opis poslova nekih od njih.

Režiser/ka – osoba odgovorna za sveukupni sadržaj filma i umjetničku viziju

Asistent režisera – (na špici znan kao AD, 1st Assistant Director)
Dužnosti asistenta uključuju praćenje procesa snimanja prema produkcijskom rasporedu, te pripremanje ‘call sheetsa’ (popis koji govori kad će koji glumac biti potreban za koju scenu). A onda 2nd ili 3rd AD se pobrinu da glumci budu obaviješteni o svojim rasporedima, prolaze s njima scenarij i stoje im na raspolaganju.

Producent – glavna osoba zadužena za sve što bi inače ograničavalo kreativnost režisera. Dakle producent skuplja lovu, unajmljuje ključno osoblje, dogovara se sa distributerima. Radi masu toga i ima puno pomoćnika koji rade određene djelove njegovog opisa posla. Tako da imamo pridruženog (associate) producenta, ko-producenta i izvršnog producenta.

Međutim ima producenata još.
Line producent – osoba koja dan za danom brine da produkcija ide po planu i u okviru budžeta.

Unit manager  - radi ‘pod’ glavnim producentom, i hendla administrativne i menadžerske aspekte vezane uz produkciju filma.

Produkcijski dizajner – osoba koja je odgovorna za vizualni doživljaj produkcije.

Direktor fotografije – (na špici znan kao Cinematographer, Director of Photography, Cinematography, Cin) glavna osoba zadužena za fotografiju filma, osoba koja posjeduje vještine predočenja slike i atmosfere uglavnom uz pomoć kamera i filmske rasvjete.

Kamerman - Radi ‘pod’ direktorom fotografije i brine se za koreografiju scene i pritišće gumbe na kameri.

Focus puller (a.k.a. First assistant camera)  - pomoćnik kamermana i osoba odgovorna za održavanje fokusa kamere tijekom snimanja kadra. (Najozbiljnije.)

Art director – Osoba zadužena za nadgledanje i kordinaciju umjetnika i majstora koji grade set.

Montažer – glavna osoba zadužena za spajanje dijelova filmske trake u koherentnu cjelinu. Nije to samo cut and paste posao, ova osoba nosi na sebi breme dinamike filma koju dogovara sa redateljem.

Dizajner zvuka – je odgovoran za sve aspekte soundtracka. Pod njim rade montažer dijaloga ( odgovoran za balansiranje, prikupljanje i montažu dijaloga) i montažer specijalnih efekata, a sve skupa zvučno spaja i mixa Re-recording mixer. 

Script – osoba koja se brine o kontinuitetu  filma. Što to znači? Paaa... ta osoba popisuje i pazi na  SVE detalje. Sa koje strane se nalazi žličica za kavu, kako stoji kragna glumca, koji položaj ruke je bio u zadnjoj sceni i slično. Dakle, zadužena je da se ne primjete nelogičnosti i razlike iz kadra u kadar, iz scene u scenu koje mogu biti snimane kroz cijeli tjedan ili mjesec dana. Staro ime je script girl.

Chyron – stvara naslove i tekstualnu grafiku za špice.

Clapper – (na špici znan kao Clapper loader, Second assistant camera, a staro ime je clap boy)  - osoba koja uzima klapu na na početku svakog kadra i koja sprema po redu role filma. Pomoćnik je prvog asistenta kamere.

Gaffer – glavni majstor za struju i rasvjetnu opremu (na špici znan i kao Chief Lighting Technician)

Best boy  - pomoćnik gaffera

Key grip  - ‘nadglednik’ ostalih gripova. A običan grip je osoba odgovorna za poslove postavljanja i otklanjanja opreme na setu.

.........

Komentari
anonymous 13.02.2016

Zaboravio/la si: Ton majstor i mikroman.