Škola? Ide! Kamera? Ide! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Škola? Ide! Kamera? Ide!

Škola? Ide! Kamera? Ide!

Počela je škola, nastavljamo i mi s učenjem. Ovog tjedna u Rječniku Filmskih Pojmova (RFP) malo više detalja o kameri.

03.09.2004 0 komentara

Škola? Ide! Kamera? Ide!

Što je kamera? Uređaj za snimanje filma ili videa.
Od čega se sastoji? Video kamera sastoji se od tri osnovna dijela: kućišta, tražila i objektiva.

Objektiv je optički sustav pomoću kojeg se prenosi slika onoga što se nalazi unutar njegova vidnog kuta. Objektivi se najčešće dijele na 4 osnovne skupine: srednje (normalne), širokokutne, uskokutne (tele) i zoom objektive.

Tražilo ili zuher služi snimatelju za kontrolu kompozicije kadra, odabira objektiva, klontrolu otvora blende i za informiranje o trenutno uključenim funkcijama kamere. Iako se danas u velik broj neprofesijskih kamera ugrađuju tražila u boji, kvalitetni prikaz kadra daju isključivo crno bijela tražila. Ili zuheri, koja god riječ vam je draža za izgovoriti.

Blenda je mehanizam kojim se pomoću promjenjivog kružnog otvora regulira količina svjetla koja pada na filmsku vrpcu kod filmske, ili elektronski čip kod video kamere. Utječe na dubinsku oštrinu (pojas oštrine ispred i iza oštrine na točci koju izoštravamo) objektiva i označava se f-brojevima. Žarišna duljina također je jedan od uzroka mijenjanja dubinske oštrine objektiva i ona određuje širinu kuta koju obuhvaća određeni objektiv. To je udaljenost od središta (glavne ravnine) objektiva do najoštrijeg dijela slike. Žarišna duljina je konstanta objektiva (npr. 35mm, 50mm) i ovisno o njoj snimani predmeti djeluju veći (bliži) ili manji (udaljeniji).

Skop se u današnje vrijeme nalazi u kućištu kamere. Ne tako davno bio je odvojena cjelina video kamere tako da je uz snimatelja morao hodati i pomoćnik koji bi nosio skop koji je cijelo vrijeme bio priključen kablovima na kameru. Skop služi za snimanje video zapisa na video vrpcu (recorder) ili za reprodukciju snimljenog materijala (player) i takve cjeline nazivaju se još i camcorderi.

Do sljedećeg tjedna!

Komentari

Nema komentara.