25 FPS fokusirao se na nagrade - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      25 FPS fokusirao se na nagrade

25 FPS fokusirao se na nagrade

Filmovi 'DUBHOUSE', 'Tisuću sunaca' i 'Autofokus' osvojili su najviše nagrada 9. Festivala 25 FPS.

s.p. 30.09.2013 0 komentara

25 FPS fokusirao se na nagrade

Nakon projekcije sedmog programa konkurencije devetog Festivala 25 FPS članovi međunarodnog i žirija kritike proglasili su dobitnike Grand prixa i posebnih priznanja. Glavne su nagrade dodijeljene filmovima 'Tisuću sunaca' Mati Diop,  'DUBHOUSE: doživljaj u materijalu br. 52' autora Keia Shichiria i Ryojia Suzukia, 'Cvjetanje' Naoko Tasake i 'Maska smrti' iz Buffala Mikea Hoolbooma. Organizatorice festivala dodijelile su nagradu Green DCP filmu 'Autofokus' Borisa  Poljaka. S dijelom programa deveti Festival 25 FPS gostuje 30. rujna i 1. listopada u riječkom Art-kinu Croatia. Projekcija pobjedničkih filmova 9. Festivala 25 FPS, međunarodne filmske manifestacije posvećene eksperimentalnom,  inovativnom, nezavisnom i umjetničkom filmu, bit će u subotu 5. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Na devetom Festivalu 25 FPS, međunarodnoj filmskoj manifestaciji posvećenoj eksperimentalnom, inovativnom, nezavisnom i umjetničkom filmu koja se održala od 26. do 29. rujna u Zagrebu, bilo je prikazano ukupno 55 filmova te su se održala  4 audio-vizualna performansa. U konkurenciji je prikazano 26 filmova. O najboljim su filmovima odlučivala 2 žirija – međunarodni žiri i domaći žiri kritike. Svaki je član međunarodnog žirija dodijelio individualne nagrade najboljim  filmovima iz programa. Žiri su činili: Beatrice Gibson, britanska filmašica i dvostruka dobitnica nagrade Tigar festivala u Rotterdamu, Takashi Makino, japanski filmaš i predstavnik nove generacije japanskih nezavisnih redatelja te  dvostruki laureat 25 FPS-a, i Laida Lertxundi, španjolska autorica koja se inspirira tradicijom američke Zapadne obale.

Beatrice Gibson Grand prixom je nagradila film 'Tisuću sunaca' francuske autorice Mati Diop koji istražuje osobno i zajedničko naslijeđe koje je ostavio igrani film 'Touki Bouki', a koji je 1972. u Dakaru snimio autoričin ujak, filmaš  Djibril Diop Mambéty. Gibson je posebno priznanje dodijelila japanskom filmu 'DUBHOUSE: doživljaj u materijalu br. 52' autora Keia Shichiria i Ryojia Suzukia.

Takashi Makino najboljim je filmom proglasio japanski 'DUBHOUSE: doživljaj u materijalu br. 52' autora Keia Shichiria i Ryojia Suzukia. Ovaj dobitnik Grand prixa mješavina je dvojakih vizija arhitekta kao tvorca tame i filmskog autora  kao donositelja svjetlosti. Film se sastoji od mračnog dijela s crtežima cunamijem prouzrokovane štete 11.3.2011. skrivenima u emulziji, te dijela u kojem projektor obasjava tamu omeđenu arhitekturom. Posebno priznanje japanski je filmaš  dodijelio austrijskom filmu 'Izviđanje' Johanna Lurfa, autora dobitnika Nagrade kritike Festivala 25 FPS 2008. godine ('Vertigo Rush') i Nagrade publike ('Gojazni đačić') na 6. Festivalu 25 FPS.

Laida Lertxundi Grand prix je dodijelila američkom filmu 'Cvjetanje' autorice Naoko Tasake, alegoričnoj priči o medvjedu koji je pojeo cijelu svoju obitelj tijekom zimskog sna, a posebnim priznanjem nagradila je 'Tisuću sunaca' francuske  autorice Mati Diop.

Ovogodišnji žiri kritike činili su novinar i filmski kritičar Velimir Grgić, filmski i kazališni kritičar, neovisni istraživač i novinar Nino Kovačić i filmski kritičar Stipe Radić. Nagradu kritike dodijelili su kanadskom filmu 'Maska  smrti' iz Buffala Mikea Hoolbooma, posebna priznanja dodijelili su radovima 'Autofokus' Borisa Poljaka (Hrvatska) i 'Između pravilnosti i nepravilnosti' Masahira Tsutania (Japan).

Organizatorice i selektorice Festivala 25 FPS, Sanja Grbin i Marina Kožul, nagradu Green DCP dodijelile su filmu 'Autofokus' Borisa Poljaka uz objašnjenje: ‘Film nas je osvojio svojim vizualnim konceptom i ubojitom rečenicom jednog od  protagonista da je kulture previše. Smatramo da filmske kulture kakvom se bavi Boris Poljak, i kulture općenito, nikad nije dosta.’

25 FPS u Art-kinu gostuje u ponedjeljak i utorak, 30. rujna i 1. listopada s dva dugometražna filma, nagrađivanim meksičkim 'Poslije tame svjetlo' Carlosa Reygadasa i kultnim predstavnikom cinema vérité 'Symbiopsychotaxiplasm: Take One',  te dva kratkometražna programa iz natjecateljskog te popratnog programa. Projekcijom pobjedničkih filmova Festivala 25 FPS u subotu 5. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac završit će deveto izdanje ove međunarodne filmske manifestacije.

Komentari

Nema komentara.