Zagreb te zove - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zagreb te zove

Zagreb te zove

Zagreb Film Festival poziva na brojne radionice, a zagrebački 25 FPS nudi 6 dana eksperimentalnih filmova.

s.p. 25.09.2012 0 komentara

Zagreb te zove

Restart i Zagreb Film Festival organiziraju masterclass nagrađivanog danskog montažera Nielsa Pagha Andersena koji će održati predavanje 'Pripovijedanje u dokumentarnom filmu - oblikovanje karaktera, identifikacije i filmske magije'. Predavanje će se održati za vrijeme ZFF-a, u četvrtak, 18. listopada 2012. u Dokukinu KIC od 17 sati. Osim svog predavanja, Niels Pagh Andersen će 18. i 19. listopada održati radionicu grubog šnita za odabrane hrvatske dokumentariste. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, a redatelj ste ili montažer koji trenutno ima dugometražni dokumentarni film u fazi postprodukcije, pošaljite naziv i sinopsis filma uz kratak opis u kojoj ste fazi montaže na adresu vanja@restarted.hr. Rok za slanje prijave je 4. listopada 2012.

Ovogodišnje izdanje ZFF-a dodatno je obogaćeno kvalitetnim edukativnim programom Industrija Mladost!. Spomenuti program uključuje četiri raznovrsne radionice usmjerene na razvoj i edukaciju mladih filmaša. Novi edukativni modul ZFF-a je i radionica Moj prvi scenarij – realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, a namijenjena filmašima koji iza sebe već imaju snimljene i režirane kratke filmove te trenutno pripremaju svoj prvi cjelovečernji igrani film. Radionica će se održati pod vodstvom višestruko nagrađivanih scenarista i redatelja Ognjena Sviličića i Srđana Koljevića. Po prvi puta izvan Velike Britanije, i to upravo na ZFF-u, održat će se Film London Microwave, radionica stručnog usavršavanja za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom.

Jubilarno deseto izdanje scenarističke radionice Palunko i ove godine na ZFF dovodi provjereni mentorski trojac - Dalibora Matanića, Danila Šerbedžiju i Tomislava Zajeca. Najbolji scenarij osvaja glavnu nagradu - produkciju filma od strane Hrvatskog filmskog saveza i premijeru na idućem ZFF-u! Prijave traju do 30.09.2012. Program filmova za djecu, Bibijada, ove godine osim gledanja filmova, nudi i mogućnost stvaranja istih. Od ponedjeljka do petka, za vrijeme trajanja Bibijade, svaki dan u jutarnjim satima u prostorijama kina Grič petnaestero malih filmskih stvaraoca radit će na svom prvom igranom filmu pod vodstvom mentora, voditelja nastave medijske kulture u OŠ Ivan Goran Kovačić, Jure Troje.

Večeras, 25. rujna, u 20h u zagrebačkom kinu SC započinje osmo izdanje 25 FPS-a Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. Tijekom šest festivalskih dana publika će gledati recentnu eksperimentalnu i avangardnu filmsku produkciju u osam natjecateljskih i nizu popratnih programa. Na festivalu će biti prikazano ukupno 78 filmova te četiri audiovizualna performansa. Cjelokupni program Festivala 25 FPS je besplatan.

Glumica Mirela Brekalo Popović osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu u 'Kotlovini' Tomislava Radića, i to na nedavno završenom 28. Međunarodnom filmskom festivalu u Aleksandriji (Egipat). Dugometražni 'Ničiji sin' redatelja Arsena A. Ostojića osvojio je Grand prix i Nagradu žirija na 2. Festivalu balkanskog filma i hrane u Pogradecu (Albanija).


'Ničiji sin', trailer.

Proglašeni su nagrađeni kratkometražni i dugometražni filmovi na 17. Split Film Festivalu. Grand Prix za najbolji dugometražni film otišao je Matiasu Meyeru za 'Posljednje Kristerose', a Posebnu nagradu dobilo je 'Giacomovo ljeto' Alessandre Comodin. U kategoriji kratkometražnog filma, koja je brojala 38 naslova, žiri u sastavu Stephanie Görtz, Ana Hušman i Rasmus Merivoo dodijelio je Grand Prix filmu 'Facing Animals' Jana van Ilkena. Posebnu nagradu za kratkometražni film dobila je 'Terasa' domaćih autora Vedrana i Sanje Šamanović te 'Tape Generation' Johana Rijpme.

Nakon uvodne konferencije projekta 'Balkans’ Memory' održane 1. lipnja 2012. u Zagrebu, Ina EXPERT organizira prvi u nizu najavljenih seminara. Trodnevni seminar održat će se u Tirani od 6. do 8. studenoga 2012., u suradnji s Albanskim nacionalnim filmskim arhivom (AQSHF). Cilj seminara je pružiti podršku voditeljima arhiva sa Zapadnog Balkana i dodatno pojasniti pitanja opremanja filmskih arhiva, specifičnosti filmskih formata, ugroženosti audiovizulanih materijala i njegova očuvanja prije procesa digitalizacije. Na seminaru će sudjelovati 15 profesionalaca iz odabranih zemalja Zapadnog Balkana. Rok za prijavu je 10. listopada 2012.

'Košnice' ('Hives'), dugometražni igrani film nastao u suradnji filmskih škola iz Zagreba, Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga, imat će svoju međunarodnu premijeru na 60. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu (Španjolska). 'Košnice' su u San Sebastian pozvane kao iznimka unutar programa International Film Students Meeting, koji se inače sastoji od kratkometražnih studentskih filmova.

Bogati ovogodišnji program Manhattan Short Film Festivala prikazuje se u Art-kinu Croatia u petak i subotu, 28. i 29. rujna, u 20 sati, kao dio nadolazećeg globalnog tjedna diljem svijeta. Misija ovog događanja jest ujediniti publiku svih kontinenata na bar jedan tjedan kroz izvanredne kratke filmove svake godine, a glavni žiri je uprvo publika.

Otvoren je natječaj za prijave na 10. Ravenna Nightmare FilmFest, festival posvećen horor filmovima koji se održava od 27. listopada do 3. studenoga 2012. u Ravenni (Italija). Osim dugometražne konkurencije, festivalski program uključuje konkurenciju europskih kratkometražnih filmova i nekoliko popratnih programa, a prijaviti se mogu dugometražni i kratkometražni, igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Rok za prijavu filmova je 1. listopada 2012.

Komentari

Nema komentara.