Split, Zagreb, Široki - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Split, Zagreb, Široki

Split, Zagreb, Široki

Završio Split Film Festival, počinje Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, a Dokukino predstavlja laureate 11. Mediteran Film Festivala.

s.p. 20.09.2010 0 komentara

Split, Zagreb, Široki

Jubilarni 15. Split Film Festival službeno je završio u subotu svečanom dodjelom nagrada. Grand Prix za najbolji dugometražni film dodijeljen je malezijskom filmu 'Moja kći' /naslovna/ redateljice Charlotte Lim Lay Kuen. Članovi žirija dodijelili su nagradu ovom filmu jer je 'uspio na dojmljiv i slojevit način prikazati odnos između dva glavna aktera: mlade majke i njezine kćeri. To je odnos koji je kreiran izbjegavanjem konvencionalnih dramskih situacija, a naglašen odličnim glumačkim izvedbama i upotrebom poetičnih detalja na vrlo osoban način.' Posebnu nagradu žiri je dodijelio filmu koji je originalno izvedbenom strukturom uspio dovesti u vezu naizgled udaljene i misaono nespojive događaje: 'Double Take' redatelja Johana Grimonpreza. 

Film Vuka Jevremovića njemačko-španjolske koprodukcije 'Patience of the Memory' dobio je Grand Prix za kratkometražni film. Žiri je odabrao upravo ovaj film iz konkurencije 37 kratkih filmova jer ih 'nije samo dojmilo na kako je lijep način taj animirani film napravljen sa svim upućivanjima na slikarstvo i povijest umjetnosti, nego ih je osvojio i svojom emotivnom dimenzijom jer uspijeva prikazati različite živote, sudbine, sjećanja sačuvana u arhitekturi i proces prolaza vremena.' Žiri je također odlučio dati posebnu nagradu izraelskom filmu 'Loom' redatelja Salha Diaba i Yonija Guete.

SFF
null

'Patience of the Memory' - dobitnik Grand Prixa 15. Split Film Festivala za kratkometražni film.

Od 23. do 26. rujna 2010. godine u Zagrebu će se održati 48. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Realizatori Revije su Hrvatski filmski savez i Osnovna škola Rudeš iz Zagreba. Selekcijska komisija je od 154 filmska i video ostvarenje koja su prijavljena na Reviju odabrala 94 raspoređena u 8 revijskih projekcija. Ocjenjivački sud će na kraju odlučiti o deset jednakopravnih nagrada za deset ponajboljih ostvarenja. Osim Ocjenjivačkog suda odraslih, Revija ima i Ocjenjivački sud djece kojeg čine učenici sedmih razreda OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Zagreba. Uz filmske i videoprojekcije revijski sadržaji obogaćeni su održavanjem tematskih rasprava za voditelje filmskih/videodružina te razgovorom djece sa članovima Ocjenjivačkoga suda. Raspored projekcija i događanja je ovdje.

Ovaj tjedan u Dokukinu Croatia možete pogledati pobjednike 11. Mediteran Film Festivala koji se početkom mjeseca održao u Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovini. Na programu su pobjednik MFF-a 'Ciklusi', dobitnik nagrade publike 'Voljeti Sofiju', dobitnik druge nagrade žirija 'Kina je još uvijek daleko', te još dva mediteranska dokumentarna hita; 'Zabilješke o drugome' i 'Ubiti slona'.

Na nedavno završenom 4. izdanju Vox Feminae festivala, trag svog glasa je ostavilo preko 20 izvođačica i 49 filmskih priča. Publika je odlučila o nagradi filmskog dijela festivala, te tako 500 dolara gotovinske nagrade odlazi u SAD redateljici Joan Braderman za dokumentarac 'The Heretics' koji otkriva priču feminističkog umjetničkog kolektiva 'Heresies', koji je bio epicentar umjetničkog svijeta 70-ih godina na donjem Manhattanu. Da je publika bila zadovoljna filmskim programom potvrđuje činjenica da je većina filmova dobila veću prosječnu ocjenu od 4 (vrlo dobar), a iznimno visoke ocjene dobila su i dva kratkometražna dokumentarca, finski 'Outer Space Girl' i engleski 'Thorns and Silk'

Komentari

Nema komentara.