Uj, fuj blockbusteri - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Uj, fuj blockbusteri

Uj, fuj blockbusteri

Zaradili su više od 100 milijuna dolara, a zapravo su zadnje smeće filmske industrije. Želimo svoje pare nazad!

z.m. 18.08.2009 0 komentara

Uj, fuj blockbusteri

Ljeto je doba kada blockbusteri caruju kinima – komorne drame, napeti emocionalni odnosi i teška tematika jednostavno ne funkcioniraju na velikom platnu kada se živa popne iznad 30 stupnjeva celzijevih. Publika užarenih glava gladna je pitke zabave i plitkih dijaloga – u doba godišnjih odmora jednostavno se ne želimo zamarati ničim kompliciranim. Zato su tu blockbusteri! Dajte akcije i pirotehnike, spektakla i šarenila, seksualnih aluzija i dobrih komada! Dajte nastavaka i superheroja, povijesnih nelogičnosti, izvrnutih činjenica, banalnih scenarija!

Iako su neosporno zabavni i itekako profitabilni (zarada im nerijetko premaši 100 milijuna dolara), blockbusteri nemaju  veliku umjetničku vrijednost. Producentima je bitno da namame što više publike kako bi pokrili visoke troškove snimanja, a u tom slučaju padaju svi estetsko-umjetnički kriteriji. Zato je Moviefone odlučio popisati 25 najgorih blockbustera svih vremena, a mi vam prenosimo njihov TOP 10:

10. 'Transformers: Osveta poraženih' (2009.) – zarada 395 milijuna $
Redatelja Michaela Baya filmski kritičari ismijavaju zbog opsjednutosti eksplozijama i nabrijanim fajtovima, zbog stereotipnih likova i izlizanih šala poput psa koji naskakuje na sve i svašta. Doke se roboti tuku ne možemo uopće razlučiti koji je koji, a priča je toliko tanka da tanja ne može biti.

9. 'Fantastična četvorka' (2005.) – zarada 154 milijuna $
Ovo je trebao biti film za cijelu obitelj, ali umjesto zabave za sve od 7 do 77 dobili smo akcić za klince u kojemu se priča vrti oko sukoba među junacima, a ignorira se zločinac Dr. Doom koji je jedan od najkulerskijih Marvelovih likova.

8. 'Godzilla' (1998.) - 136 millijuna $
Nakon uspjeha 'Jurskog parka' holivudski su producenti ponovo probudili Godzillu – velika je, opasna, mrzovoljna  i ima šiljate zube skoro kao tiranosaurus rex.  Njezina najveća zabava? Uništiti sve najpoznatije njujorške spomenike i sva mjesta s razglednica…

7.  'Wild Wild West' (1999.) - 113 milijuna $
Film je snimljen prema kultnoj televizijskoj seriji iz '60-tih, a zbog njegove 'kvalitete' glavni glumac Will Smith ispričao se svim obožavateljima serije rekavši: 'Pogriješio sam što sam snimio Wild Wild West… jednom kada budu snimali film o princu s Bel Aira nadam se da ću biti negdje zakopan.'

6. 'Van Helsing' (2004.) – 120 milijuna $
Van Helsing je zapavo James Bond 19-og stoljeća koji piči okolo i kolje redom: Mr. Hydea,  Frankensteina, vukodlake, Drakulu i njegove nevjeste… Strašno u svakom smislu te riječi!

5. 'Matrix: Revolutions' (2003.) – 139 milijuna $
Braća Wachowski imali su izvrstan tajming – briljantnom prvom 'Matrixu' divili smo se čak četiri godine, a onda su, jedan za drugim stigli razočaravajući nastavci 'Reloaded' i 'Revolutions' koji je napumpan akcijom, bez ikakve filozofske pozadine kojom su odisala prva dva filma.

4. 'Batman & Robin' (1997.) – 107 milijuna $
Ovo je film kojeg u šali nazivaju 'Priručnikom za uništavanje uspješne franšize':  dodajte važan sporedni lik, pa onda još jedan, i još jedan (po mogućnosti ženski), nakrcajte negativce, glumce odaberite naslijepo, te začinite sa homoerotičnim aluzijama i gumenim odijelima s istaknutim bradavicama. I juha od šišmiša je skuhana! Mljac!

3. 'Pearl Harbor' (2001.) – 198 milijuna $
Opet film Michaela Baya koji je podbacio na mnogo razina – film nakrcan zvijezdama bez ikakve kemije, ljubavni trokut bez emocija, prazni dijalozi i hrpa povijesnih netočnosti u akcijskim scenama.

2. 'Mačak: ne diraj mu šešir' (2003.) – 101 milijun $
Još jedan obiteljski film koji to nije – djeca su se prepala Mikea Myersa sa čudnovatim mačjim licem, a roditeljima su gegovi sa prđenjem i podrigivanjem jednostavno išli na živce.

1. 'Ratovi zvijezda: Epizoda I - Fantomska prijetnja' (1999.) – 431 milijun $
Iskreno rečeno,  George Lucas je mogao snimiti trosatni dokumentarac o razmnožavanju pčela i nazvati ga 'Zvjezdani ratovi, epizoda 1' i mi bi ga svejedno pogledali. Ali, ni ovo nije bilo puno zanimljivije, a još su se odani fanovi našli uvrijeđenima zbog 'pomlađenih' Jar-Jar Binksa, Yode i mladog Dartha Vadera.

Komentari

Nema komentara.