Slavi se 'Slatki život'! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Slavi se 'Slatki život'!

Slavi se 'Slatki život'!

Bliži se slatka godišnjica - obljetnica nastanka Fellinijevog 'Slatkog života' koji je među prvima pokazao kako izgleda kultura red carpeta.

s.p. 19.11.2008 0 komentara

Slavi se 'Slatki život'!

Talijani, Amerikanci i ostatak svijeta prisjećaju se slavnog filma Federica Fellinija koji je ušao u sve filmske antologije. 'Slatki život' je film s Marcellom Mastroiannijem (Fellini je odbio Paula Newmana!) i Anitom Ekberg koji se bavi novinarom koji istražuje život bogatih i slavnih u Rimu i pri tom upoznaje zlatnu mladež, starlete, lokalnu aristokraciju i ostale lokalne zvijezde.

Film je Fellini počeo pripremati 1958., snimati 1959., a imao je premijeru početkom 1960. Obilježavanja 'Pola stoljeća Slatkog života' su već počela, i to po cijelom filmskom svijetu. U Riminiju je održana međunarodna konvencija o tom filmu na kojoj su nastupali kritičari, sociolog, psihoanalitičar, skladatelj, etimolog, pa čak i svećenik. Posebna fondacija posvećena Felliniju otvorila je izložbu nazvanu 'Knjige mog doma', na kojoj se nalaze knjige koje je Fellini posjedovao i koje su očito utjecale na njega - radovi Freuda i Sokrata, ali i krimići i stripovi.

Među značajnijim izložbama je i ona u oskarevskoj Akademiji filmskih znanosti i umjetnosti. Američka filmska akademija će u svojem sjedištu od 24. siječnja do 19. travnja 2009. održati izložbu posvećenu Felliniju koja se otvara dva dana nakon objave nominacija za Oscara.


'Slatki život', r: Federico Fellini, isječak s kultnom scenom.

Svi se slažu da je ovaj trosatni crno-bijeli film obilježio filmsku povijest, iako je na početku bio izložem raznim napadima. 'Slatki život' je u vrijeme nastanka bio smatran skandaloznim, crkveni i konzervativni krugovi pozivali su na njegovu zabranu, a iz Vatikana je stigao prijedlog da se film preimenuje u 'Odvratni život'. Jedna starica je u Rimu čak zgrabila Fellinija i dobacila mu da si 'objesi kamen oko vrata i skoči u najdublje more'.

No, danas se 'Slatki život' smatra filmom s moralnom porukom koji je čedniji od nekih TV reklama, a posebno je važan kao prikaz 'kulture celebrityja' u nastajanju. Možda i najveća ostavština filma je izraz 'paparazzo', skovan prema prezimenu fotoreportera koji snima glamurozni svijet koji glavni junak prati. I sam termin 'slatki život' udomaćio se kao izraz koji dobro opisuje razuzdani život 'celeba' i 'kvaziceleba' koje prati mediji na 'red carpetu'. I što reći nego - ono što je nekad bio filmski skandal, danas je svakodnevnica...

Komentari

Nema komentara.