Turski grad Batman tuži Batmana! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Turski grad Batman tuži Batmana!

Turski grad Batman tuži Batmana!

Batman će zbog 'neovlaštenog korištenja' imena tužiti redatelja Christophera Nolana, a ako Batmanovci izgube, možda uzmu pravdu u svoje ruke?

s.p. 11.11.2008 0 komentara

Turski grad Batman tuži Batmana!

Redatelju Christopheru Nolanu prijete tužbom – i to u ime Batmana. No Batman nije osoba, nego gradić koji će postati popularan nakon ove vijesti. Jer Batman je glavni grad provincije Batman u Turskoj, a građen je uz rijeku koja također ima isto ime kao i američki strip junak.
 
Ironija je da Batman grad kojem zaista treba superheroj - u zadnje vrijeme je gradonačelnik Hüseyin Kalkan na udaru javnosti jer raste broj neriješenih umorstava, a povećala se i stopa ženskih samoubojstava. Gradonačelnik je izjavio i da se prošle godine jedan kolumnist zapitao zašto grad ne riješi svoje ekonomske probleme tužbom zbog kršenja autorskih prava, a Kalkan je tu (šaljivu?) izjavu shvatio ozbiljno.

U njegovoj priči 'od stoljeća sedmog', Batman je ime drevnog grada koji je postojao stoljećima, pa su ga američki producenti trebali pitati za dopuštenje prilikom snimanja filma. Istina, filmaši su koristili zaštićeno ime koje je vlasništvo strip korporacije DC Comics, ali bojimo se da gradonačelnik nije baš ekspert ni za strip star 70 godina a ni za autorska prava, jer najavljuje tužbu protiv - redatelja Nolana koji je snimio tek dva posljednja nastavka!

Ironija je što zadnji Nolanov film o čovjeku-šišmišu ni nema Batmana u naslovu, a baš u Turskoj je uobičajeno da se bez pitanja koriste imena i motivi iz holivudskih hitova. Zato tamo cvatu turski 'Stars Warsi' i sličan trash, pa tako i - turski Batman, pardon Bedmen.


Isječak iz 'Bedmen Yarasa Adam', 'turskog Batmana' iz 1973. Toliko o Batmanu i autorskim pravima u Turskoj...

Inače, frka oko imena grada Batmana postoji već otprije - jedan turski iseljenik pokušao je u Njemačkoj otvoriti restoran pod imenom rodnog grada, ali mu je zabranjeno. A za gradonačelnikovu tužbu čak i turski pravnici kažu da nema pravnog uporišta - grad ne može imati autorska prava na svoje ime, a DC Comics je registrirao i zaštitio ime svog poznatog lika, te je Batman njihovo, a ne Nolanovo vlasništvo.

No, cinici kažu da je tužba ionako samo dobra ideja za popularizaciju Batmana kao turističkog odredišta, samo što lokalno stanovništvo može očekivati i da će im turisti krasti prometne ploče s naslovom grada - baš kao i u austrijskom gradiću Fuckingu. Za one koji žele saznati više o identitetu Batmana, evo i službene stranice na turskom jeziku i u boratovskom štihu. Uskoro možda i lokalna uprava uvede novi gradski slogan - 'Why So Serious?'

Komentari

Nema komentara.