Nisu ljudi, al' su junaci - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nisu ljudi, al' su junaci

Nisu ljudi, al' su junaci

Najbolji čovjekovi prijatelji su obično psi, ali i ostale životinje se vole družiti s filmskom publikom: svinje, ribe, delfini, srne, pa čak i pauci.

s.p. 20.09.2008 0 komentara

Nisu ljudi, al' su junaci

Od filmova s djecom mogu biti popularniji samo – filmovi sa životinjama. A obično filmaši u isti film smjeste i klince i životinje, a iz te kombinacije onda nastanu pravi hitovi. Evo desetak filmova sa životinjama koje svi vole...

'Moj prijatelj Willy'
Za delfine kažu da su jako pametni i komunikativni, što ih čini savršenim likovima za dječje filmove. U 'Free Willieju' delfin pomaže Jesseu da prestane s delikventnim ispadima, a Jesse pomaže delfinu Willieju u onom što želi većina životinja - da ih puste iz tog prokletog zabavnog parka!

'Carsko putovanje'
Tko može odoljeti pingvinima koji se tako smiješno gegaju i dostojanstveno šeću po ledu? Čak su i konzervatici promovirali ovaj dokumentarni film jer promiče kršćanske vrijednosti o čuvanju obitelji – dok jedan roditelj skuplja hranu, drugi čuva bebu i gladuje. Kako dirljivo...


'Carsko putovanje', trailer

'Turner i Hooch'
Nisu 'slatki' samo filmovi sa lijepim psima - i ružno, slinavo pseto poput Hoocha može zaslužiti svoj film. Hooch 'glumi' svjedoka ubojstva svog gospodara kojeg od eutanazije spašava samo prijateljstvo s policajcem Turnerom, kojeg glumi Tom Hanks koji je u to vrijeme bio pretplaćen na obiteljske komedije poput ove.

'Potraga za Nemom'
Još jedan obiteljski film sa životinjama u kojem su središnji likovi - obitelj životinja. Tata riba je izgubio mamu i postao udovac, pa sada žarko pazi na sina Nema, ali Nemo završi u jednom akvariju. Tata kreće u napornu i stresnu potragu, što odraslim gledateljima filma dokazuje kako je roditeljstvo jednaka tlaka i među životinjama i među ljudima.


'Potraga za Nemom', trailer

'Praščić Babe'
Eto, čak i svinje više nisu samo sastojak za ručak, već postaju ugledni filmski likovi. Junak film je egzistencijaličko prase Babe koje traži svoje mjesto u svijetu i pronalazi sebe u ulozi čuvara ovci. Ovo prase je bilo tako uvjerljivo da je film dobio Oscara za specijalne efekte i hrpu ostalih nominacija (najbolji film, scenarij, redatelj). 

'Lassie se vraća kući'
Sinonim za vjernog psa je Lassie. Kao što ime filma i govori, stalno se vraća svojoj ljudskoj obitelji, čak kada ga i siromašna obitelj mora prodati plemiću koji živi u dalekom dvorcu. Sve je to lijepo i dirljivo, samo se pitamo koliko je pasa izgubljeno kada su djeca isprobavala da li i njihovi psići mogu isto.

'Vuk samotnjak'
Ah, imaju i Hrvati pse za dječje filmove. Pokojni Obrad Gluščevič snimio je dirljivu priču o njemačkom psu (prigodno nazvanom Hund) koji se spetljao s partizanskim djetetom. Klinca je glumio Slavko Štimac kojem je to bio debitantski film, a za pse ne znamo da li je ostvario međunarodnu karijeru.


Isječak iz 'Vuka samotnjaka' Obrada Gluščevića.

'Charlotteina mreža'
Vjerovali ili ne, najdraži dječji prijatelj može biti i - paučica. Dirljiv film s Dakotom Fanning imao je bezbroj životinjskih likova (prase, guska, ovan, štakor, konj, krava), a uspjehu filma pomoglo je i bezbroj zvijezda - Julia Roberts, Oprah Winfrey, John Cleese, Steve Buscemi.

'Pobuna u kokošinjcu'
Zaštitnici životinja kažu da su farme za životinje ono što su za ljude logori. Ovaj film napravljen je baš u stilu filmova o bježanju iz logora za ratne zarobljenike, samo što su glavni junaci - kokoši. Njihov plan je pobjeći iz farme tako da nauče letjeti, no možda im je bolje da smisle neki 'prizemniji' plan.

'Bambi'
Klasik Walta Disneya, priča o lanetu koje se uči životu postala je sinonim za dirljive dječje filmove. Kada su lovci ubili Bambijevu mamu, generacije djece postale su vegetarijanci, a film je i dokaz da su Disney i co. marljivo čuvali prirodu.

Komentari

Nema komentara.