Neka visi Pedro (Almodovar) - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Neka visi Pedro (Almodovar)

Neka visi Pedro (Almodovar)

Britanski Guardian dao je Almodovaru 'kompliment' - predobar je u odnosu na ostale španjolske filmaše. Možda treba snimati loše filmove?

s.p. 27.06.2008 1 komentara

Neka visi Pedro (Almodovar)

Almodovar se posvadio s britanskim novinama koje su ga optužile da koči distribuciju španjolskih filmova. Prvo je prošli tjedan u Guardianu objavljena najava za Londonski festival španjolskog filma. Obrazlažući zašto je taj festival važan, novinar Paul Julian Smith je obrazložio da 'španjolska filmska industrija proizvede oko 100 filmova godišnje', ali se u Velikoj Britaniji prikaže samo 4-5 naslova. Smith je dodao da je film 'teško distribuirati bez zavodljivog slogana ''Almodovarov film' i zaključio kako'jedno superveliko ime može gušiti nacionalnu kinematografiju, monopolizirajući međunarodnju pažnju'. U nastavku teksta predstavljaju se filmovi s londonskog festivala, a uredništvo je spektakularno naslovilo tekst s: 'Prokletstvo Almodovara'.

Španjolski filmaš je uskoro uzvratio i proglasio Guardianov članak nepravednim i smiješnim. Po njemu 'britansko tržište ne daje svojoj publici mogućnost da otkrije filmove na stranom jeziku', te ističe podatak da je čak 96.7% filmova u kinima na engleskom jeziku, a samo 1.3% na nekom drugom europskom jeziku.

Pedra je očito najviše naljutilo što je ispao 'dežurni Pedro', tj. krivac za slab tretman španjolskih filmova, iako sam nema nikakve moći nad distribucijom i promocijom. Na kraju zaključuje da su i u Guardianu htjeli s njegovim imenom privući pažnju, ali su to 'trebali izvesti na spretniji način'.

Na kraju se urednica filmske rubrike Catherine Shoard ispričala Almodovaru, prozvavši cijelu stvar nesporazumom. Napisala je kako su u tekstu htjeli istaknuti provincijalizam publike i kukavičluk distributera, a jedino za što su 'optužii' Almodovara je njeova izvrsnost. Puno polemike, a ispada da su novinari htjeli samo pohvaliti starog majstora. Još da su odabrali prave riječi - možda bi i uspjeli u naumu.

Komentari
A: virgin_wolf 27.06.2008 Pogledaj profil

Zaista je smiješno napisati ovako što. Na neki način napadati nekoga tko dobro radi svoj posao i još uživa u tome. Kao što je Pedro rekao možda britanci (a i drugi) ne daju dovoljno pozornosti novim španjolskim filmovima... a zaista ih ima, a opet onaj tko ih želi gledat pronaći će ih i odgledati bez britanaca, amerikanaca ili koga već drugog.
E da, Pedro nemože napraviti loš film :) čak i kad bi se potrudio.