John Waters NEW! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      John Waters NEW!

John Waters NEW!

Ništa, ništa pa knjiga Art: A Sex Book, izložba 'Change of Lives' u Muzeju suvremene u New Yorku i novi film, o kojem John ne želi otkriti previše jer je, naravno, praznovjeran.

11.02.2004 0 komentara

John Waters NEW!

Art: A Sex Book je posljednji projekt John Watersa nastao u suradnji s editorom magazina Artforum, Bruce Hainleyem. Američki tisak natječe se u tome tko će objaviti najlaskaviju kritiku i kojim će epitetom počastiti baltimorskog umjetnika pa je umjesto 'kralja kiča' sada ...papa trasha, sultan šoka(!)... No u jednome se ipak slažu, knjiga je istinski Waters, šarmantno bizarna mješavina uvrnutog ukusa i neizbježnog trasha. Knjiga se jednostavno i provokativno osvrće na seks i seksualnost u suvremenoj umjetnosti, od groteske i gay pornografije iz sedamdesetih do suptilnih prikaza.

Naslovnica 'Umjetničke knjige o seksu'

'Oni koji misle da su kupili knjigu nad kojom će moći onanirati, grdno su se zabunili,' objasnio je Waters. Na dvjestotinjak stranica obuhvatili su svijet ilustracija, instalacija, slikarstva, fotografije i kiparstva i podijelili ih u šest dijelova/prostorija što daje dojam izložbe. Andy Warhol, Larry Clark, Richard Kern, Sarah Lucas, Cy Twombly, Lily van der Stokker, Vincent Fecteau, Karen Kilimnik i Paul McCarthy samo su neki od umjetnika u iz selekcije. Ako vam sve do sada zvuči previše 'normalo' i ako ste se zabrinuli, nemojte, to je i dalje pravi Waters s finom dozom šoka. Zainteresirani - 29.95$ u muzejskoj trgovini ili paperback izdanje na amazonu za 20.97$.

Lijevo Farrah, 2000., desno Jackie copies Divine's Look 2001.

Paralelno s izlaskom papirnatog izdanja, u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku u New Museum Soho od 07. veljače do 15. travnja održava se i retrospektivna izložba Watersovih fotografskih radova i ranih filmskih uradaka koji su snimljeni samim čudom bez ikakvog formalnog budžeta. Divine kao tinejdžer, filmovi koji su prekidani u pola projekcije, što i nije čudno, ne samo zbog sadržaja, već zbog činjenice da ih je Waters prikazivao u crkvi! Plus 40 godina fotografske aktivnosti i slike koje nikada nisu vidjele zidove galerije, prava poslastica! Svoje su mjesto pronašle i 'namještene' fotografije tj. situacije koje je Waters poželio snimiti, ali nije, pa ih je jednostavno sam konstruirao režući slike s filmske trake, lijepeći na njih svoje 'vizije'. Inspiraciju za svoje 'zvjezdane' intervencije dobiva i listajući neki od 118 magazina na koje je pretplaćen(!).

Novo filmsko ostvarenje pod Watersovom dirigtentskom palicom počelo se snimati prošlog rujna, a autor, vjerujući da će priča o nečemu što još nije dovršeno, donijeti lošu sreću, ne želi otkriti previše detalja. No, pričalica nije izdržala. Taktički je javnosti ponudio mrvice glumačke postave, ali i datum izlaska filma, pa i naziv.... Biti će to, naravno, priča o seksu, točnije seksualnim ovisnicima.

Tracey Ullman, u sredini

Glumačku postavu filma pod nazivom 'A Dirty Shame' sačinjavaju sve sama velika imena. Tracey Ullman glumi vlasnicu prodavaonice koja dobije moždane konvulzije od čega postaje seksualna ovisnica što je dovodi u kontakt s Ray Rayem (Johnny Knoxwille) vođom seksualnih ovisnika. Filmom defiliraju i Selma Blair, Chris Isak, Jackie Hoffman (u broadwayskoj verziji 'Hairspraya' glumi kroničnu mastrubatoricu), koji su u skupini ovisnika i ekipa Neutera, anti seks ljudi, kojoj pripadaju Suzanne Shepherd (Tracyna majka), Patricia Hearst i Jean Hill (svjedokinja atentata na JFK-a koja je tvrdila da je vidjela atentatora i Watersova ljubimica). Radnja filma smještena je, naravno, u Baltimore.

New Line distribuirat će film ove godine u srpnju, a govorka se da bi se trebao premijerno prikazati dva mjeseca ranije na Cannes Film Festivalu, gdje Watersa obožavaju.

Komentari

Nema komentara.