Umro Van Smith, kreator Divine Looka - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Umro Van Smith, kreator Divine Looka

Umro Van Smith, kreator Divine Looka

'Divine Look' je nešto između sirene, valkire i vatrogasnih kola, pričao je o svom radu Watersov omiljeni kostimograf i šminker, pokojni Van Smith. 

p.h. 11.12.2006 0 komentara

Umro Van Smith, kreator Divine Looka

Van Smith, umjetnik i terorist kostima i šminke, kako je sam sebe volio nazivati i dugogodišnji suradnik Johna Watersa zaslužan za izgled glumaca u filmovima 'Pink Flamingos', 'Polyester', 'Hairspray', 'Plačljivko', 'Cecil B. Demented', i 'Oh, kakve li sramote' umro je u svom domu na Floridi u 61. godini, javlja New York Times.

Smitha je, kao i glavnu Watersovu zvijezdu Divinea, pokosio srčani udar. Sedamdesetih je Smith upravo s Glennom Milsteadom a.k.a Divineom postavio nove modne standarde koje su kasnije prigrlili gotovo svi drag queenovi svijeta.

'Kad smo počeli raditi, dragovi su bili pristojni, svi su htjeli izgledati kao Bess Myerson, a tad se pojavila Divine u pripijenoj mini suknji', priča Waters o zaslugama svog preminulog prijatelja. 'Divine look', koji je nastao 1972. za 'Pink Flamingos', sastojao se od tri komponente:
*kose, koja je bila obrijana sve do polovice glave kako bi ostalo više prostora za manevriranje s očima,
*šminke: tone sjenila i obrve preko cijelog čela, goleme trepavice i predimenzionirana skrletna usta i
*odjeće koja je morala biti šljašteća i uska, bez obzira na tjelesne proporcije.


Pink Flamingos, legendarna koprofagična scena

Konačni proizvod bio je nešto između Jayne Mansfield i klauna, a Smith je, za cijelokupnu kostimografiju na raspolaganju imao tek 10 000 $. Odjeću je sakupljao po second hand shopovima, a zatim je prekrajao zajedno s krojačicom za striptizete.

Osim nezaboravne Divine, proslavila ga je i pink satenska haljina 'na žohare' koju je nosila Ricki Lake/Tracy Turnblad u 'Hairsprayu', ali i upotreba nekonvencionalnih sredstava za šminkanje: kuhinjskih namirnica, blata i bjelanjaka umjesto pudera te sirovog krumpira koji je lijepio na zube ne bi li dobio prljavi štih.

Premda za života potcjenjivan i guran u smrdljivi koš treš poetike od koje se mnogima diže želudac, Van će ljubiteljima Watersovih filmskih zlodjela zasigurno ostati u trajnom sjećanju.

Komentari

Nema komentara.