Rekorderi koji to baš i nisu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rekorderi koji to baš i nisu

Rekorderi koji to baš i nisu

Znate one silne trailere o najnovijim hitovima koji ruše sve svjetske rekorde? E, pa nisu toliko uspješni kao što tvrde!

s.p. 13.07.2007 0 komentara

Rekorderi koji to baš i nisu

Svi distributeri vole se hvaliti uspjesima svojih filmova, jer znaju da dosta publike reagira u stilu 'Joj, na to svi idu, ajmo i mi... '. I dok vas svi (uključujući i nas) zasipaju velikim brojkama najnovijih blockbustera, našao se netko da stvar stavi u realne okvire.

Box Office Mojo izdao je listu američkih kino zarada, na kojoj se mogu pratiti uspjesi filmova uz usporedbu njihovog stvarnog profita. Da dobije što precizniju listu, sajt je prilagodio cijene ulaznice za sve filmove s top lista američkih kina kroz povijest. Zbog različitih stopa inflacije, zarade filmova u različitim razdobljima nisu usporedive, pa je izračunata prosječna cijena kino ulaznice 2007. (6.58 $), i pomnožena s procijenjenim brojem posjeta svakom filmu. Nakon toga izračunata je top lista 100 filmova koji su realno najviše zaradili u (američkoj) povijesti.

A koji je najuspješniji od svih filmova, definitivno i za sva vremena? Ne, nije 'Titanic', (600.788.188 $ jest najviše, ali je to preračunato 'samo' 844,515,900 $ i 6. mjesto), već 'Prohujalo s vihorom'.  Nominalno je zaradio samo 198.676.459, ali bi preračunato u današnje brojke to bilo zaista rekordnih 1.329.453.600 dolara. Na listi najboljih, pardon najkomercijalnijih, slijede ga 'Ratovi zvijezda', 'Moje pjesme, moji snovi', 'E.T.' i 'Deset zapovijedi'.  Ono što im je zajedničko je da su svi, da bi rekordno zaradili, dosta i uložili, bilo u specijalne efekte s vanzemaljcima, bilo u koreografiju s rasplesanim dadiljama.

Dva hita koja su na ovogodišnjim listama proglašavani rekordno uspješnim, možda nominalno to i jesu, ali u usporedbi s ostalim blockbusterima kroz povijest – baš i nisu. 'Spider-man 3' je tek na 87. mjestu s 334.467.000, a 'Shrek Treći' je 94. s 317.300.200 dolara zarade. A 'Pirati s Kariba: Na kraju svijeta' nisu ni ušli na Top 100, jer nisu još zaradili preko 300 milijuna dolara u Americi, koliko im treba da uđu na listu najuspješnijih i pokriju troškove snimanja i promocije.

Bilo bi zanimljivo vidjeti sličnu top listu za Hrvatsku, a u nedostatku iste, ovdje razgledajte američku top listu najviših realnih zarada na kino blagajnama.

Komentari

Nema komentara.