Mike Figgis – redatelj ili terorist? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mike Figgis – redatelj ili terorist?

Mike Figgis – redatelj ili terorist?

Britanski filmaš došao je u Los Angeles upucati pilota. Ili snimiti TV seriju? Tko bi ga znao, a i Amerikanci su zbunjeni jer baš i ne znaju – engleski.

s.p. 30.05.2007 0 komentara

Mike Figgis – redatelj ili terorist?

Već su i Hrvati, bar oni filmofili koji čitaju i naš sajt, naučili značenje riječi pilot – epizoda. To je naziv za prvu epizodu neke serije, koja se najčešće u Americi snima da  bi se testiralo reakcije publike i vidjelo da li uopće vrijede snimati takvu seriju. Riječ pilot već je uobičajeni izraz u američkoj pop-kulturi, ali oni koji rade na osiguranju aerodroma ipak pod pilotom misle prvenstveno na 'onog tipa koji vozi avion'.

A desilo se da je na pitanje službenika što radi u Americi, britanski redatelj Mike Figgis ('Napuštajući Las Vegas'), hladnokrvno izjavio: 'I'm here to shoot a pilot'. U prijevodu to znači: 'Došao sam snimio pilot (epizodu)', no revni zaštitar je zaključio da je zagonetni Britanac došao -  ustrijeliti pilota. 

Već možemo rekonstruirati situaciju – službenik se uz nervozni osmijeh odmiče od pulta, stišće crvenu tipku za tihi alarm, a naoružani policajci opkoljavaju zbunjenog filmaša. Redatelja odvode u sobu za ispitivanje, i poslije pet (!) sati ispitivanja u stilu 'Balkanskog špijuna' (Ko te šalje? Ko te vrbovao') shvaćaju da Figgis nije terorist, a lud je samo za snimanjem filmova. Režiser je uskoro pušten, a toplo se nadamo da je ostao pošteđen pregleda tjelesnih otvora. Ostaje misterij kako to da  redarstvenik koji ga je prijavio ne kuži TV/filmske termine, ne prepoznaje Mikea Figgisa (koji je bio nominiran za Oscara!), a radi na aerodromu koji dočekuje i ispraća goste za – Hollywood.

Šaljivac sa Cinematicala napisao je da je dobro da Figgisa nisu pitali nešto o njegovom poslu, jer bi možda mogao odgovoriti 'I recently made a huge bomb', što bi zvučalo kao da je bombaš, a ne netko tko procjenjuje uspjeh svojih filmova. Mi samo dodajemo da je dobro prošao – onako bradat /NASLOVNA/ i s takvim izjavama, mogao je završiti na Guantanamu, pa bi postao drugi britanski redatelj koji snima film o tom američkom logoru, samo ovaj put - autobiografski.

Komentari

Nema komentara.