Hrvatska ima film i paviljon na Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvatska ima film i paviljon na Cannesu

Hrvatska ima film i paviljon na Cannesu

Umjesto tuče u podijeljenom paviljonu, ove godine Hrvati u Cannesu spremaju mirni, samostalni paviljon i – jedan film u službenom programu

s.p. 15.05.2007 0 komentara

Hrvatska ima film i paviljon na Cannesu

Prošle godine hrvatski štand na Cannesu ostao je zapamćen po lošoj organizaciji, a skandal je kulminirao i fizičkim izbacivanjem redateljice Ivone Juke. Osim toga, paviljon se dijelio sa Slovencima, no ove godine Slobodna javlja kako Hrvatska ima samostalni paviljon i više iskustva u organizaciji, jer iza sebe ima i nastup na Berlinaleu. U okviru Village Internationala, od 16. do 26. svibnja, Hrvatski paviljon će stranim producentima omogućavati da dobiju informacije i materijale o hrvatskom filmu, a domaćim filmašima će olakšavati ostvarivanje međunarodnih kontakata. Producenti imaju mogućnost uključenja u Mrežu producenata (Producers Network), tj. u program koji  povezuje producente i upoznaje ih s međunarodnim koprodukcijama. Prošle godine je financijsku konstrukciju za svoj film 'Buick Rivera' tako zatvorio i Goran Rušinović.

Hrvatsko predstavljanje uključuje i marketinški screening naših filmova, i to u dvoranskim projekcijama. Od 22. do 24. svibnja svoje screeninge imat će četiri hrvatska filma i to: 'Duh u močvari' Branka Ištvančića, 'Pravo čudo' Lukasa Nole,'Armin' Ognjena Sviličića te 'Trešeta' Dražena Žarkovića i Pave Marinkovića. Osim novog stručnog tima u Cannesu (Martina Petrović, Ana Perišić Mijić i Olinka Vištica), dolazak su najavili i hrvatski producenti, distributeri i glumci.

Nakon Grlićevog 'Bravo maestro' (1978.) i Zafranovićeve 'Okupacije u 26 slika' (1979.), Hrvati godinama nisu imali dugometražni film u konkurenciji , ali je 2003. Dalibor Matanić nastupio sa svojim kratkometražnim filmom 'Suša', u programu 'Petnaest dana autora'. Važna  vijest je da je ove godine hrvatski film opet u nekoj od službenih canneskih selekcija. Kratki eksperimentalni film 'Putovanje'('Travelling') mladoga apsolventa dramaturgije Antonija Gabelića ušao je u službeni program 'Tjedna kritike' ('Semaine de la Critique'), gdje će se odvrtiti 23. svibnja.

Ako navratite u Cannes pogledati taj i ostale hrvatske filmove, pogledajte i poseban sajt Ministarstva kulture, na kojem se nalaze raporedi projekcija hrvatskih filmova i mapa koja će vam pomoći da lakše pronađete hrvatski paviljon.

Komentari

Nema komentara.