Marvel na sudu zbog Stana Leeja - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Marvel na sudu zbog Stana Leeja

Marvel na sudu zbog Stana Leeja

Stan Lee Media tuži Marvel za 5 milijardi $ i zahtijeva prava na Spidermana, Hulka i X-Men ekipu. Kašu je zakuhao kreator istih, (ne)zaboravni Stan Lee.

p.h. 19.03.2007 0 komentara

Marvel na sudu zbog Stana Leeja

Izdavačka kuća Stan Lee Media tužila je prošli tjedan stripovski konglomerat Marvel, zbog prava na likove Hulka i X-Mena, ali i najzlatniju od svih Marvelovih koka - Spidermana, javlja AWN.

Čelnici tvrtke koju je, bit će u bunilu, 1998. suosnovao Spidermanov tata Stan Lee tvrde kako je slavni stripovski mastermind prodao djelomična prava na Čovjeka Pauka kao i na X-Mene i Hulka. S druge strane, Marvelovci i 84-godišnji Lee tvrde da je tužba potpuno neosnovana.

Stan Lee Media koja se krajem 2006. oporavila od bankrota, tvrdi da je Lee 1998., nakon što je umirovljen u Marvelu, prodao prava na svoje junake u zamjenu za novac i dionice kompanije. Također tvrde da imaju pravo na 50% svega što Marvel zaradi od prodaje gorenavedenih likova, a odmah zahtijevaju 5 milijardi $.

Lee je osnovao Stan Lee Media zajedno s biznismenom Peterom F. Paulom iz Miamija 1998. u pogodbi kojom se, između ostalog, htjelo Leejeve superjunake dovući na internet. Unatoč početnim uspjesima i impozantnoj zaradi, kompanija je zapala u milijunske dugove i proglasila bankrot 2001., a Paul priznao krivnju za dioničke malverzacije. Stan Lee je bio izuzet iz skandala i poslije više nije imao veze s kompanijom, štoviše, već krajem 1998. se vratio u Marvel kao suradnik, a osnovao je i svoju vlastitu kompaniju POW!Ent.

Lee se pak pravno obračunao s Marvelom 2005. zahtijevajući 10% profita od filmova, a ta je borba završila njegovom pobjedom i preuzimanjem titule Izdavača Emeritusa za Marvel.

Komentari

Nema komentara.