Sve što ste htjeli znati o Marvelu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sve što ste htjeli znati o Marvelu

Sve što ste htjeli znati o Marvelu

... a niste imali koga pitati! Kakve veze s Marvelom imaju Brigitte Nielsen, James Cameron, Mario Puzo i Michael Jackson?

s.p. 02.11.2009 0 komentara

Sve što ste htjeli znati o Marvelu

Priča o Marvelu priča je o jednom mitu koji traje preko pola stoljeća, a popularni strip junaci te kompanije kasnije su uspješno prešli i na film. Glavna figura Marvela je zasigurno Stan Lee, scenarist koji je već s 18 godina počeo uređivati Marvel, a nakon duge karijere dogurao je i do predsjednika uprave. Nakon 2000., Lee se pojavio u gotovo svim Marvelovim filmovima, a posljednja cameo uloga bila je u 'Iron Manu'. No, iako su 'Spiderman' i 'Iron Man' ispali veliki hitovi, iza Marvela je dugo vremena stajalo prokletstvo 'ukletih ekranizacija'.

1992. produkcijskoj kući Constantin Film prijetila je opasnost od gubitka prava na ekranizaciju ako ne snimi film o 'Fantastičnoj četvorki' do kraja godine. Pošto im je falilo čak 40 milijuna dolara, na kraju su se odlučili snimiti niskobudžetni film kojeg na kraju - uopće nisu ni imali namjeru pustiti u javnost! Sreće s Marvelovim filmovima nije imala ni bivša Stalloneova žena Brigitte Nielsen koja je trebala glumiti 'Hulkicu', tj. 'She Hulk', ali na kraju su od cijelog projekta ostale samo njezine slike u zelenom izdanju. James Cameron je 80-ih htio snimiti svoju verziju 'Spidermana', ali su ga omele korporacijske borbe oko autorskih prava na pojedine likove.

Brigitte Nielsen trebala je biti - She-Hulk!

Od Marvela je odustao i Mario Puzo, poznati pisac koji je, prije nego što se proslavio 'Kumom', pokušao zarađivati i kao scenarist stripova. Nije išlo, bilo mu je preteško, ali je na kraju Puzo napisao scenarij za nekoliko filmova o strip-junaku konkurentskog DC Comicsa, Supermanu. Puno uspješniji u pisanju scenarija za Marvela bili su talentirani momci koji će kasnije napraviti karijeru. Scenaristi Marvela bili su tako scenarist 'Seksa i grada' i 'OC-a' Allan Heinberg, scenaristi i producenti 'Izgubljenih' Brian K. Vaughan i Damon Lindelof, producent 'Heroja' Jeph Loeb, te kreator 'Babylona Five' i scenarist 'Zamjene' J. Michael Straczynski. Najpoznatiji je ipak redatelj Kevin Smith koji je kasnije odao počast svom šefu, pa se Stan Lee kasnije pojavio u njegovom filmu 'Mallrats'.

Za Marvel su surađivali i neki glazbenici - pjevač Pet Shop Boysa Neil Tennant je između 1975. i 1977. uređivao britanski odjel Marvela, što znači da je pazio da se prevedu lokalni američki izrazi i motrio jesu li junakinje stripa čedno odjevene. Čak je i Michael Jackson razmišljao da kupi Marvel i navodno je pitao Stana Leea da mu pomogne u eventualnom vođenju trvtke. Ipak, cijena Marvela popela se na milijardu dolara, pa je Jackson izgubio interes. Eh, da je Jackson znao koliko se može zaraditi s Marvelom i filmovima - ne bi pred kraj života bio u dugovima...

Komentari

Nema komentara.