Post festum Motovun FFa / Igor Mirković - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Post festum Motovun FFa / Igor Mirković

Post festum Motovun FFa / Igor Mirković

Nakon što je 8. MFF odvozio svoje s krugom manje zbog kiše, producent Igor Mirković sumirao je netom završeno, skandalima popraćeno izdanje.

i.a. 01.08.2006 0 komentara

Post festum Motovun FFa / Igor Mirković

Izjednačenje je roman ispričan poetskim jezikom u kome čitatelj slijedi tijek neobične priče o Amm, ženi koja je odrasla u jednom neimenovanom dvorcu (vjerojatno dvorac u Valpovu). U taj se dvorac ona vraća na kraju svoga burnog i zagonetnog života kao iznemogla starica ali s neizmjernim bogatstvom koje je stekla u dalekim, egzotičnim zemljama. S tim bogatstvom ona želi potaknuti razvitak svog zavičaja i nastaniti u srca i razum ljudi mir i iskonsku sreću.

U romanu se sudaraju i isprepliću sjećanja iz djetinjstva, ratnog odrastanja i života koji je Amm provela među pustinjskim kraljevima. Veliki dio romana opisuje njezinu smrt, pogreb i odolazak na drugi svijet. Iz romana je razvidna gusta priča s brojnim pojedinostima iz života Amm. Tu se  rubno susrećemo i s našom sadašnjom zbiljom u kojoj nesposone vlasti nisu u stanju spriječiti porast bijede i rasprodaju svih vrijednosti jedne, do sada ponosne, herojske i moralne zemlje.
Roman je zapravo mozaik doživljenih priča i lirskih zapisa iz svih razdoblja života Amm. Iz svih tih priča zrači radost i ljepota čovjkova života na zemlji. Poput svečane himne, ovaj tekst hvali i slavi čovjeka, njegovu ljepotu i jednako tako i ljepotu zemlje koja mu pruža siguran zaklon.

Autor romana je jedan od junaka ove knjige. Amm ga je odabrala za svoga nasljednika kome je oporučno namijenila svoje bogatstvo i kome je ispričala pojedinosti svoga života. 

Roman je podijeljen u tri dijela. Svaki dio sadrži po 33 prozne cjeline i 11 fotografija. Ukupno, dakle, roman sadrži 99 proznih i poetskih cjelina i 33 fotografije. 

Knjiga je posvećena velikom srpskom pjesniku i akademiku Matiji Bećkoviću s kojim je autor romana prijateljevao u svojoj mladosti.

Komentari

Nema komentara.