Donesite mi glavu (androida) Philipa K. Dicka! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Donesite mi glavu (androida) Philipa K. Dicka!

Donesite mi glavu (androida) Philipa K. Dicka!

Kultnog pisca zvali su paranoikom, ali i poslije smrti netko mu, doslovno, radi o glavi.

s.p. 06.07.2006 0 komentara

Donesite mi glavu (androida) Philipa K. Dicka!

Nestao Philip K. Dick! Poznavatelji njegovog lika i djela znaju da je poznati SF pisac dobrano mrtav već 20 godina pa se pitaju kako je uopće mogao nestati: je li ukradeno njegovo tijelo ili je uskrsnuo pa je otet? Odgovor, kao i u Dickovim romanima, ovisi o našem poimanju stvarnosti.

Philip K.Dick (za štovatelje i prijatelje - PKD) je zaista opet hodao među nama, ali kao – android. Naime, stručnjak za robotiku David Hanson iz Hanson Robotics-a konstruirao je androida (robota u ljudskom obličju) s licem i glasom PKD-a. Dick je izabran kao model za androida jer je svojim djelom 'We Can Build You' te romanom 'Sanjaju li androidi električne ovce' nadahnuo fanove robotike, ali i autore kultnih filmova ('Blade Runner').

Dickov android je, osim sa skoro-pa-ljudskom-kožom i Dickovim licem, opremljen i sa sposobnostima iz sfere umjetne inteligencije – izražava jednostavnu mimiku, govori dickovskim glasom, prepoznaje lica i govor tijela, a može i komunicirati s ljudima, najčešće citiranjem nekih od Dickovih djela. Prošle godine sudjelovao je i na promociji filma prema Dickovom romanu 'A Scanner Darkly' pa je studio Warner bio toliko oduševljen da je trebao ići i na promotivnu turneju (?!).

Ipak, kao u nekom Dickovom romanu, došlo je do iznenadnog i bizarnog obrata, te je glava androida nestala za vrijeme leta avionom, a tvrtka koja ga je napravila već razmišlja o tome da, ako se Dick ne nađe, napravi novoga Dicka (klon androida? serijski model PKD?).

Službena verzija za naivce je da se Dick 'izgubio', ali mi s FILMSKOG smo gledali dosta filmova prema Dickovim djelima pa kužimo da je prava istina skrivena. Ili je glava eksplodirala na carini Marsa ('Totalni opoziv') ili su Dicka htjeli iskoristiti kao androida – bombu pa su ga morali ukloniti ('Uljez') ili je preventivno uklonjen jer je proreknuto da će počiniti zločin ('Specijalni izvještaj').

Najvjerojatnije je ipak android Dick razvio ljudsku osobnost i sada skupa sa ostalim replikantima ('Blade Runner') bježi od Harrisona Forda i ostalih istrebljivača androida što previše liče na ljude...

Bježi, Dick, bježi!

Komentari

Nema komentara.