Godard predstavlja Godarda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Godard predstavlja Godarda

Godard predstavlja Godarda

Čovjek je utjelovljena filmska povijest pa kad treba predstaviti povijest filma pozovu Godarda da izloži sam sebe.

s.p. 05.07.2006 0 komentara

Godard predstavlja Godarda

Centar Georges Pompidou otvorio je retrospektivu velikana francuskog i svjetskog filma, Jean - Luca Godarda; preko 200 filmova kojima je autor ili pak tema predstavljaju tog autora na tradicionalni način no u južnom dijelu muzeja nalazi se instalacija koja želi pokazati Godarda i na nekonvencionalan način.

Ako se netko možda i pitao tko će to najbolje predstaviti Godarda i svijet filmova općenito, odgovor se sam nametnuo – to najbolje može sam Godard. Filmofil do srži, radio je i kao filmski kritičar, a u svojim klasičnim filmovima igrao se filmskim konvencijama i citirao svoje omiljene filmove. U devedesetima je spajao strast prema filmskoj povijesti i sklonost eksperimentalnom pa je napravio epski filmski kolaž 'Histoire(s) du Cinéma', a to eksperimentiranje s videom dobar je uvod u najnoviju prezentaciju povijesti filma.

Iako je bilo planirano da surađuje s bivšim direktorom Centra, Dominiqueom Païnijem, na projektu 'Collage(s) de France' s podnaslovom 'Archaeology of the Cinema', Godard se opet pokazao nepredvidljivim i izgurao vlastiti projekt - 'Travel(s) in Utopia, Jean-Luc Godard 1946-2006, In Search of a Lost Theorem'.

Posjetitelji instalacije ulaze u 'Travel(s)' kroz dugu pravokutnu galeriju nazvanu 'Yesterday' s 'Before Yesterday' na lijevoj strani i 'Today' na desnoj strani. 'Today' je instalacija s motivima kućnog interijera, televizorom koji pušta inserte iz 'Pada Crnog jastreba', isključenim audio i video komponentama, vazom bez cvijeća, lažnim biljkama i fotomontažom namještaja izrezanom iz blještavih magazina. Kruna kućne atmosfere je kičasta kuhinja uz inserte iz tvrdih pornića.

U središtu 'Yesterdaya' grupa biljaka prekriva dva ekrana, ostali ekrani pokazuju inserte iz filmova Nicholasa Raya, Stanleya Donena i Fritza Langa. Kroz otvor u zidu ulazi električni vlak, koji povezuje 'Before Yesterday' i 'Yesterday' a predstavlja film 'Dolazak vlaka u stanicu' braće Lumiere, jednako kao što predstavlja i jednu od Godardovih preokupacija - holokaust. Kao referenca na razna filozofska razmišljanja kojima obiluju Godardovi filmovi, na zidove i predmete su pričvršćene knjige Schopenhauera i Bataillea. 'Before Yesterday' je pun maketa 'Collage(s) de Francea', projekta koji je napušten, ali i uvršten u ovu instalaciju kao ilustracija umjetnosti kao procesa.

Kritike su opet raznolike, za jedne je Godard opet inovativan, a za druge prehermetičan pa ostaje da sami procijenite najnoviji Godardov rad, izložba je otvorena do 14. kolovoza.

Komentari

Nema komentara.