Europski rođaci američkog Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Europski rođaci američkog Oscara

Europski rođaci američkog Oscara

Lola, Cesar, Goya, David, Orao - upoznajte europske rođake američkog gospodina Oscara.

s.p. 03.03.2006 0 komentara

Europski rođaci američkog Oscara

Ah, taj Oscar...ceremonija, smokinzi, televizija, promocija. Kad bi barem mi imali nešto slično i promicali svoju filmsku produkciju - zavapiše Europljani. Jedna po jedna, najveće europske kinematografije počele su uzvraćati udarac i stvarati vlastite strukovne nagrade, čija dodjela obično pada baš u vrijeme iščekivanja Oscara.

Njemačka filmska nagrada počela je kao 'obična', a završila je kao još jedna nagrada koja oponaša Oscara. Tako je filmska nagrada bila nazvana jednostavno Deutscher Filmpreis iliti Njemačka filmska nagrada, a od 1999. kipić dobiva svoje ime - Lola, prema ulozi Marlene Dietrich u 'Der blaue Engelu' prema istoimenom Fassbinderovom filmu. Od 2005. o dobitnicima nagrade odlučuje ekipa iz novoosnovane Njemačke filmske akademije, a uvedena je i nagrada za najbolji strani film. Najbolji njemački film 2005. bio 'Alles auf Zucker' Danija Levyja. Ta komedija o berlinskom novinaru židovskog porijekla osvojila je zlatnu nagradu za najbolji film, nagrade za režiju, scenarij, glavnog glumca, glazbu i kostimografiju. Srebrnu nagradu za najbolji film osvojio je 'Sophie Scholl - posljednji dani' Marca Rothermunda, uz nagradu za glavnu glumicu koju je dobila Julia Jentsch. Riječ je o biografskoj priči o studentici koja je u Njemačkoj dizala pobunu protiv nacističke tiranije koja je jedno bila i nominirana u oscarovskoj kategoriji najboljeg stranog filma.

Alles auf Zucker, Dani Levy

Španjolska filmska akademija od 1987. dodjeljuje nagradu Goya ,a ovogodišnji dobitnik je 'La vida secreta de las palabras' Isabel Coixet s američkim glumcem Timom Robbinsom i kanadskom glumicom Sarom Polley u glavnim ulogama. Priča filma govori o Josefu koji je dobio teške opekline te je oslijepio, a o njemu se brine medicinska sestra Hanna, nagluha žena s tragičnom tajnom. Film je osvojio četiri nagrade, uključujući i one za najbolji film i redateljicu Coixet. Film 'Princesas' nominiran u čak devet kategorija, osvojio je tri nagrade, među kojima i one za najbolju glumicu Candelu Penu i najbolju debitanticu Micaelu Nevarez. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Oscar Jaenada za ulogu o legendi španjolskog flamenka 'Camaron' redatelja Jaimea Chavarrija. Američki redatelj Woody Allen nagrađen je nagradom za najbolje europsko filmsko ostvarenje za 'Završni udarac', koji je rađen u britanskoj produkciji.

La vida secreta de las palabras, Isabel Coixet

Francuski Oscar zove se Cesar, a ovogodišnje glavne Cesare pobrao je 'De battre mon coeur s'est arrêté' ('The Beat That My Heart Skipped') Jacquesa Audiarda, koji je zgrabio i britansku BAFTA-u za najbolji neengleski film. Priča filma govori o trgovcu nekretninama koji pronalazi iskupljenje u glazbi. 'De battre...' je nagrađen i za režiju, adaptirani scenarij, montažu, fotografiju, glazbu i najbolju debitanticu. Nagradu za najboljeg glumca primio je Michel Bouquet za ulogu bivšeg  francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda u filmu 'Le promeneur du champ de mars', dok je najboljom glumicom proglašena Nathalie Baye za  ulogu u filmu 'Le petit lieutenant'. Najboljim stranim filmom proglašen je 'Djevojka od milijun dolara' Clinta Eastwooda.

Češka drama 'Štìstí' ('Something Like Happieness') Bohdana Slame pobijedila je na dodjeli češke filmske nagrade Lav u Pragu, nakon niza priznanja koje je dobila na festivalima u svijetu, uključujući Zlatnu školjku u San Sebastijanu prošle godine. Film govori o običnim ljudima u češkom industrijskom gradiću koji pokušavaju iskoristiti najbolje iz svojih teških života. Redatelj Slama nagrađen je za režiju i scenarij. Tatiana Vilhelmova dobila je za ulogu u tom filmu nagradu za najbolju glumicu, Pavel Liska za najboljeg glumca, a Ana Geislerova za najbolju epizodnu žensku ulogu. Film je dobio i nagradu kritike i čitatelja filmskog magazina 'Premiere' a dobio je prošle godine i glavnu nagradu na festivalu u Montrealu.

Štìstí,  Bohdan Slama

Talijanska filmska nagrada David di Donatello bila je u znaku 'Le Conseguenze dell'amore'  ('The Consequences of Love'), koja je osvojila pet nagrada od deset nominacija. Riječ je o egzistencijalističkoj drami punoj crnog humora koja se bavi vječnim talijanskim temama kao što su ljubav i mafija. Osim što je proglašen za najbolji film, film je nagrađen i za režiju i scenarij (Paolo Sorrentino), za glavnu mušku ulogu (Toni Servillo) i za fotografiju (Luca Bigazzi).

Ruska filmska akademija dodjeljuje Zlatnog orla, kojeg je za 2005. dobio '9 rota'  ('9th Company' tj. '9. satnija') redatelja Fjodora Bondarčuka. Riječ je o blockbusteru koji je u Rusiji već u prvih pet dana prikazivanja osvojio blizu 8 milijuna $ te je brzo nadoknadio visoke troškove snimanja (9 milijuna $). Mada nije prvi film o afganistanskom ratu u Rusiji, ovaj je sigurno najskuplji i najuspješniji, a bavi se ratom u stilu 'Full Metal Jacketa' - prikazuje dolazak regruta, njihovu okrutnu obuku, a zatim odlazak u nemilosrdan rat.

9 rota, Fjodor Bondarčuk

Iako su ga ratni veterani kritizirali zbog nerealističnog prikaza ratovanja stvarne 9. satnije, film je dobio pohvale predsjednika Putina, a zanimljivo je da je redatelj filma, Bondarčuk, sin Sergeja Bondarčuka koji je pedesetih godina postigao uspjeh spektaklom o Drugom svjetskom ratu. Osim nagrade za najbolji film, '9 rota' je osvojio i par manjih nagrada (za zvuk i glazbu), a od ostalih nagrada valja spomenuti da je Nikita Mihalkov izabran za najboljeg glumca, a Alla Demidova za najbolju glumicu.

Osim individualnih nacionalnih filmskih nagrada održava se i ona malo globalnijeg opsega, dodjela nagrada Europske Filmske Akademije. Najbolji europski film iz 2005. godine po njihovom izboru je 'Cache' Michaela Hanekea, a neeuropski 'Laku noć. I sretno' Georgea Clooneya. Ostatak nagrađenih provjerite ovdje.

Komentari

Nema komentara.