Hanekeov Cache najbolji je europski film 2005. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hanekeov Cache najbolji je europski film 2005.

Hanekeov Cache najbolji je europski film 2005.

Od nominiranih 47 filmova, 1 600 članova Akademije nagradilo je Hanekeov 'Cache' s 5 nagrada, među kojima i za najbolji film, redatelja i glavnog glumca.

filmski.net 04.12.2005 0 komentara

Hanekeov Cache najbolji je europski film 2005.

Francuski triler 'Cache' austrijskog redatelja Michaela Hanekea favorit je 18. po redu nagrada Europske Filmske Akademije, javlja Reuters.

Priča o mirnom životu građanske pariške obitelji, tv voditelju (Daniel Auteuil), njegovoj supruzi (Juliette Binoche) i sinu (Lester Makedonsky) u kojoj su video vrpce anonimnog pošiljatelja potpuno promijenile njihov idilični život natjeravši ih da se suoče sa suprugovom i očevom prošlošću, dojmila se članove Akademije koja joj je dodijelila nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja (Michael Haneke, nagrađen i na ovogodišnjem Cannesu), najboljeg glavnog glumca (Daniel Auteuil), najbolje montažere (Michael Hudecek i Nadine Muse) te nagradu Fipresci.

Nagrada za najbolju glumicu otišla je Juliji Jentsch za ulogu njemačke studentice, anti-nacističke aktivistice u filmu 'Sophie Scholl, die letzten tage' ('Sophie Scholl - The Final Days'), a istu su joj dodijelili i kino gledatelji koji su izglasovali i redatelja filma Marca Rothemunda za svog favorita.

Priča filma 'Paradise Now', kojeg stignete pogledati u sklopu Human Rights Film Festivala, svojim je scenaristima Hany Abu-Assadu i Bero Beyeru osigurala nagradu najboljeg europskog scenarija za 2005. godinu, dok je za najboljeg direktora fotografije proglašen Franz Lustig za zasluge iskazane na filmu Wima Wendersa 'Don't Come Knocking'.

U kategorijama najboljeg dokumentarnog i kratkog filma nagrađeni su 'Un dragon dans les eaux pures du caucase' (The Pipeline Next Door) francuskog redatelja Nina Kirtadzé, odnosno 'Undressing My Mother' irskog redatelja Kena Wardropa, film miljenik i zagrebačke publike koja ga je imala prilike pogledati na ZagrebDoxu 2005.

Za najbolji je neeuropski film izabran 'Laku noć, i sretno' redatelja Georgea Clooneya, film koji ovaj mjesec dolazi i u naša kina nakon što je prikazan na 3. Zagreb Film Festivalu. Za potpuni popis nagrađenih posjetite službeni site Akademije, a mi ćemo izvješće završiti s EFAinim ovogodišnjim izborom nositelja životne nagrade – Seanom Conneryjem.

Komentari

Nema komentara.