Toronto buzz - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Toronto buzz

Toronto buzz

Khm-khm. U samo našem štreberskom stilu (rajt on tajm), dajemo vam na znanje da je najbesprijekornije organizirani festival krenuo. Fešta od Toronta!

m.n. 08.09.2005 0 komentara

Toronto buzz

Bez nepotrebnih ćemo uvoda pucati ravno u glavu: u Toronto je ove godine stiglo 3,500 prijava. Da bi nam svima život bio podnošljiviji, selektori izabraše 330 filmova iz 52 zemlje, te svojim perfekcionizmom i minucioznošću koju mediji uspoređuju s Berlinom rekoše: amen. Nakon amenovanja i preseljenja gotovo polovice Hollywooda, već frcaju dealovi, jerbo je ovaj kanadski biser poznat po zbrinjavanju i etabliranih i onih ne. Prije konkretnih nabrajancija, podsjetit ćemo vas da teškaš među festivalima (i Kanađanima?) ove godine slavi 30. rođendan. Osim ove obljetnice, u samu polovicu festivala pada i tragična: 9/11, koja donekle utječe i na izbor filmova, što znači da će se sigurno dvadesetak naslova na neki način baviti posljedicama terorističkih napada te Muslimanima.

Kao što znate, feštu danas otvara 'Water' Deepe Mehte, a ako ćemo o predviđanjima i raznolikostima, situaciju najbolje ilustrira izjava Noaha Cowana, jednog od direktora festivala: 'Toronto doživljavamo kao festival najvećeg opsega. Pod naš kišobran zaista pokušavamo ugurati što više možemo'. Nakon što je Cannes podbacio, svjetska filmska industrija s pravom svoje nade polaže u slijedećih desetak dana jer su neki akvizitori već prije samog starta odradili svoje.

Hug iz 'Mr's Henderson Presents'

Naime, Francois Ozon je u finalnim pregovorima s kompanijom Strand Releasing kojoj bi trebao ustupiti distributerska prava za film 'Time to Leave', navodi Dark Horizons; Martin Scorsese se je za dugoočekivani 'No Direction Home: Bob Dylan' pogodio s nezavisnom kompanijom Emerging Pictures, a stručnjaci predviđaju da će nakon svjetskog uspjeha doca 'March of the Penguins' financijeri biti nešto više zainteresirani za dokumentarni film.

Među highlightovima dokumentarne produkcije najviše zvone imena poput već najavljivanog Pollackovog tributea Franku Gehryu, 'Sketches of Frank Gehry', dok se kao najveći kalibar spominje 'Dave Chappelle's Block Party' koji je dijelom skeč komedija, a dijelom live koncert - razlozi su i više nego očiti: genijalni Michel Gondry u režiji. Što se dugometražnih tiče, najviše fame je za sad zaradio 'Thank You For Smoking' Jasona Reitmana, a s velikom se znatiželjom očekuju i naslovi poput 'Winter Passing' s Zoey Deschanell, Willom Ferrellom i Edom Harrisom u glavnim ulogama, kao i 'Mr. Henderson Presents' s Judi Dench i Bobom Hoskinsom.
Perja će, kao što vidite, biti sasvim dovoljno. Stay tooned!

Komentari

Nema komentara.