Program 52. Pula film festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Program 52. Pula film festivala

Program 52. Pula film festivala

Predstavljen je program PFF-a podijeljen u sekcije – Nacionalni, Popularni, Vremeplov, Europolis i Meridijani. A ima još nešto i 'sa strane'.

filmski.net 28.06.2005 0 komentara

Program 52. Pula film festivala

U želji da se svide publici i da 'iskoče' među konkurencijom, festivali se trude začiniti program svakakvim čudesima, različitim programima, radionicama, okruglim stolovima, konkurencijama amaterskih filmova, natječajima…. Na danas održanoj konferenciji za novinare u povodu 52. izdanja Pula film festivala također je najavljen bogati program koji je ove godine ipak stisnut u primjerenijih sedam dana (za razliku od prošlogodišnjih bahatih 9 dana) pa će shodno tomu fešta trajati od 16. do 23. srpnja.

Da bi se vi, dragi filmofili, lakše snašli u svoj toj ponudi, sistematizirat ćemo podatke i krenuti redom. Program je podijeljen pet sekcija: Nacionalnu, Popularnu, Vremeplov, Europolis i Meridijane. Pripadajuće im filmove izlistali smo vam na kraju teksta, i mada su oni najbitniji, nisu jedini. Sveukupno će se prikazati pedesetak naslova, a dio ih otpada i na projekcije laureata Dana hrvatskog filma te tri Hommage programa posvećena Vladimiru Tadeju, Krsti Papiću i Ivici Vidoviću.

Bit će tu još događanja, predstavljanja 'filmskih' knjiga, fonda Eurimages, Berlinale Foruma, festivala Go East i FIPRESCI-ja, programa Cinelink (Sarajevo Film Festival), kao i okrugli stolovi na teme Budućnost europskog filma i Zakon o filmu. Nema prošle godine zgodno sastavljene dokumentarne konkurencije jer je ista, po riječima Srećka Šestana, zamjenika ministra kulture, prepuštena ZagrebDOXu, a ustupak je plod uže suradnje postojećih festivala koji su se od ove godine odlučili dogovarati oko programa i termina da se u konačnici ne bi preklapali i da ne bi među njima bilo zle krvi. Predsjednik žirija 52. Pule posuđen je od ovogodišnjeg ZagrebDOXa, dakle radi se o Krsti Papiću.

Još uvijek imate vremena 'Dofurati svoj film u Pulu' jer je rok do 02. srpnja. Svoje amaterske radove ćete na taj način izložiti kritici i možebitnoj nagradi – laptopu. Pula Film Factory je još jedan projekt PFF-a, radionica za studente viših godina i apsolvente filmskih škola i profesionalce koji su na istima diplomirali prije najviše 5 godina odvija se od 11. do 16. srpnja. Program je usmjeren na educiranje polaznika o pripremama za prvi film, prve profesionalne angažmane, a uključuje i ‘školu apliciranja’ na filmske fondove namijenjene prvim filmovima, te Eurimages. Rok za slanje radova je 05. srpnja, a po sve dodatne informacije - klik.

Pušća Bistra, r. Filip Šovagović

PROGRAM:
NACIONALNI:
‘DVA IGRAČA S KLUPE‘,  r. Dejan Šorak
‘LOPOVI PRVE KLASE‘, r. Fadil Hadžić,
‘PUŠĆA BISTRA‘, r. Filip Šovagović
‘SEX, PIĆE I KRVOPROLIĆE‘, r. A. Nuić, Z. Jurić i B. T. Matić
‘SNIVAJ, ZLATO MOJE‘, r. Neven Hitrec
‘ŠTO JE IVA SNIMILA 21. LISTOPADA 2003.‘, r. Tomislav Radić,
‘ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA?‘, r. Hrvoje Hribar

POPULARNI
‘BROKEN FLOWERS‘, SAD, r. Jim Jarmusch
‘THE KING‘, SAD/Velika Britanija, r. James Marsh
‘NAPOLA‘ (ELITE FÜR DEN FÜHRER), Njemačka, r. Dennis Gansel
‘SAN ZIMSKE NOĆI ‘, Srbija i Crna Gora, r. Goran Paskaljević
‘TRANSAMERICA‘, SAD, r. Duncan Tucker 

VREMEPLOV / sedam restauriranih klasika hrvatskog igranog filma koje je obnovila Hrvatska kinoteka u proteklih godinu dana
'SLUČAJNI ŽIVOT'', 1969. r. Ante Peterlić
'ČETVRTI SUPUTNIK', 1967. r. Branko Bauer
'PUTOVANJE NA MJESTO NESREĆE', 1971.r. Zvonimir Berković
'KUĆA', 1975. r. Bogdan Žižić
'SELJAČKA BUNA 1573', 1975. r. Vatroslav Mimica
‘U GORI RASTE ZELEN BOR‘, 1971. r. Antun Vrdoljak

EUROPOLIS / Program suvremenih europskih filmova koji pokazuju kulturnu različitost ujedinjene Europe
VENTO DI TERRA, r. Vincenzo Marra  / Italija
MEIN NAME IST BACH / Jagged Harmonies – Bach vs. Frederick II , r. Dominique de Rivaz / Švicarska
DEALER, r. Benedek Fliegauf / Madžarska
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRETE / The Beat that My Heart Skipped / De battre mon coeur s'est arrêté, r. Jacques Audiard/ Francuska

MERIDIJANI /
KONH QUE, r. Gu Changwei / Kina
CONTRA TODOS / Up Against Them All, r. Roberto Moreira / Brazil
LAKPOSHTHA HAM PARVAZ MIKONAND / Turtles Can Fly, r. Bahman Ghobadi / Irak, Iran
COFFE AND CIGARETTES, r. Jim Jarmusch / SAD

Komentari

Nema komentara.