Star Wars: Episode III, da li je osveta uspjela? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Star Wars: Episode III, da li je osveta uspjela?

Star Wars: Episode III, da li je osveta uspjela?

Znamo, nestrpljivi ste i žiga vas u koljenu stari sf-ovski crv. Dok čekate na domaće 'Star Wars' projekcije, prenosimo vam kako je George Lucas zatvorio krug…

m.n. 09.05.2005 0 komentara

Star Wars: Episode III, da li je osveta uspjela?

Uvaženim novinarima i ponekim filmskim uglednicima George Lucas je prošli tjedan dopustio da virnu njegovo novo i dugoočekivano čedo koje stavlja točku na i Star Wars tematici koja je zamalo navršila treće desetljeće. Ako je suditi prema reakcijama kritike, fanovi ne bi trebali biti razočarani, a ponosni tata ima svako pravo na malo busanja u prsa što će pokazati i milijunske cifre na box officeu.

Da se Sila zaista vratila u punom sjaju svjedoči i Comingsoon, koji je treći nastavak već istaknuo kao najbolji od prequelova, ponajviše zahvaljujući činjenici da od prethodna dva uzima ono najbolje kao i odličnoj izvedbi Ewana McGregora te Iana McDiarmida.

Svi koji su pratili Star Wars sagu znaju da nam Lucas u 'Revenge of Sith' duguje nekoliko ključnih elemenata – preobrazbu Anakina u Darth Wadera, suočavanje Darth Wadera i Obi-Wan Kenobia, prerastanje Republike u Carstvo te rođenje Lukea i Leie. Slaganje komadića puzzli je ono najzabavnije. No, hajdmo mi mic po mic.

Obi-Wan Kenobi i Anakin

Svi se kritičari slažu da su posebno dojmljive izdizajnirane scene bitaka (traju od uvodne scene pa slijedećih dvadeset minuta!), a da se patetično-romantični elementi koji su bili posebno izraženi u 'Osveti klonova' manje-više uspješno izbjegavaju. Poseban dašak filmu dalo je mnoštvo scena s Yodom, film prema kraju postaje sve mračniji i mračniji, a kroz cijeli nastavak je provučena neka od emocionalnih nota (gubitak, rastanak, smrt).

Što se tiče nedostataka, Comingsoon donosi da je Anakinov prijelaz na Tamnu stranu ipak malo neuvjerljiv i nagao, Hollywood Reporter isprazne i neprirodne dijaloge, dok je način na koji Padme umire za neke od fanova razočaravajući (nećemo vam baš sve otkriti :)).

L'amour

Spomenimo još na kraju da su posebni hvalospjevi otišli na adresu direktora fotografije kao i na Lucasovo majstoriranje u digitalnoj tehnologiji. Snimalo se u Australiji i Velikoj Britaniji, dok se u Kini, Tajlandu, Švicarskoj, Italiji i Tunisu fino dosnimavalo ušminkane breathtaking scene.

Fanovima je već znano, a ostalima zanimljivo da je za koreografiju borbenih scena zaslužna kombinacija kineske i američke tradicije, a apsolutno je nužno spomenuti i montažere – Rogera Bartona i Bena Burtta koji su zaslužni za dinamiku.

Glazbenu podlogu još jednom potpisuje stari Lucasov suradnik John Williams dok je za kostime odgovorna Trisha Biggar. I na kraju – poslastica – fanovi potražite Lucasov cameo, a vi zaluđeni detektirajte Lucasovog sina Jetta.

Komentari

Nema komentara.