De Laurentiis kupio komad Maroka - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      De Laurentiis kupio komad Maroka

De Laurentiis kupio komad Maroka

OK, nije kupio, ali je stavio pod svoje. Stari lisac malo je računao i izračunao: u Maroku se snimaju najjeftiniji filmovi.

h.p. 19.01.2005 0 komentara

De Laurentiis kupio komad Maroka

Dino De Laurentiis, veteran američkog i talijanskog filma, sagradio je filmski studio pozamašnih proporcija. Većeg od njegovog nema ni Amerika ni Europa. Kompenziranje ponečeg? Ne u njegovom slučaju – on jednostavno zna na što staviti šapu. Ruku na srce, u slučaju Maroka baš i ne treba previše biti pametan da bi se zaključilo kako je to savršeno mjesto za snimanje. Ipak, veliki projekti iziskuju velike ljude koji će namaknuti velike novce i napraviti velike stvari. A de Laurentiis je the man što se toga tiče.

Zašto Maroko, upitali bi se mnogi. Osim što se mogu pohvaliti pustinjama, plažama (naslovni surfer uslikan na jednoj od), snijegom prekrivenim planinama, oazama i tko zna čime sve ne, imaju i jedan bitan moment koji ih čini konkurentnim: jeftina radna snaga, ali i cijene dvadest do trideset posto manje od onih u istočnoj Europi. A tu su i državni dužnosnici koji su promptno reagirali i na pregovorima ponudili kako će za potrebe transporta filmaši moći računati čak i na vojnu pomoć.

Cijeli projekt težak 8.3 milijuna dolara finalizirala je tvrtka CLA Studios koju je pak oformio De Laurentiis zajedno s rimskim studijem Cinecitta i marokanskim partnerom Sanaman Holding. Posljednji je bager napustio gradilište, a iza sebe ostavio grdosiju koja se prostire na više od 15 tisuća hektara koja će godišnje moći udomiti filmske ekipe barem dva major projekta.

Da filmske zvijezde ne bi mučile muku pod šatorima i mrežama za komarce dok čekaju svojih pet minuta na setu marokanska vlada već je pokrenula gradnju brojnih hotela. Sve skupa će ih koštati nekih 13 milijardi dolara, a prvi na rasporedu gradnje biti će grad Ouarzaze jer mu je De Laurentiisov studio u neposrednom susjedstvu. Onaj bager od maloprije dakle neće dugo čamiti besposlen.

Pročitajte i vrlo informativan tekst koji smo vam pripremili na temu najisplativijih i najpoželjnijih filmskih lokacija.

Komentari

Nema komentara.