Glavom kroz zid najbolji je europski film - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Glavom kroz zid najbolji je europski film

Glavom kroz zid najbolji je europski film

Dvije godine za redom titula najboljeg evropskog filma otišla je u Njemačku. Redatelj Fatih Akin 2004. osvojio je Zlatnog medvjeda, a evo sad i EFAu.

filmski.net 12.12.2004 0 komentara

Glavom kroz zid najbolji je europski film

Spekuliralo se puno oko mogućeg pobjednika ovogodišnje Europske filmske nagrade; teške su teme bile u igri, odlični filmovi i fenomenalna glumačka ostvarenja. 11. prosinca u Barceloni neizvjesnosti je došao kraj. Njemački film turskog redatelja Fatiha Akina 'Gegen Die Wand’, ponio je titulu najboljeg (pročitaj interview na FILMSKOM). 

Energična i emocionalna priča o  turskoj imigrantici koja slobodu pokušava pronaći udajom za starijeg muškarca svoj je put uspjeha započela sjajno i bučno na ovogodišnjem Berlinaleu kada su istovremeno novinske stupce punili pobjeda i porno prošlost glavne glumice Sibel Kekilli.

Alejandro Amenabar je za suvereno vladanje iznimno delikatnom temom eutanazije u svom filmu 'Mar Adentro' dobio je priznanje za najboljeg ovogodišnjeg redatelja. U slavlju mu se pridružio i Javier Bardem s nagradom za najboljeg glumca u istom filmu. Bardemu bi isto kao i Akinu ova godina mogla ostati u vrlo lijepom sjećanju jer je za ulogu paraplegičara Ramona Sampedra koji traži dostojanstvernu smrt (istinita priča!)
nagrađen i na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri.

I 'Vera Drake' je profitirala, tj. glumica Imelda Staunton nagrađena je titulom najbolje glumice za njen portret. Mike Leigh upleo se u temu nezakonitih pobačaja s istinitom pričom o dotičnoj gospođi koja je ‘operirala’ u Velikoj Britaniji pedesetih godina prošlog stoljeća, no ne zbog brze zarade! Na Mostri je 'Vera'
pokupila Zlatnog lava, a Imelda nagradu za najbolju glumicu.

Film koji je najviše odgovarao ukusu žirija, a nije europski, je
Wong Kar Waijev '2046', futurističko i sneno romantično putovanje s Gong Li i Tonyem Leungom u glavnim ulogama.

Po 'izboru naroda' (The Jameson People’s Choice Award) za najboljeg je redtelja izabran Fatih Akin za film 'Glavom kroz zid', za najboljeg glumca Daniel Bruhl za ulogu u filmu 'Love In Thoughts', a najboljom je glumicom proglašena Penelope Cruz za ostvarenje u talijanskom filmu 'Non Ti Muovere' ili u našem prijevodu - 'Bez pomaka'.

Počasne su nagrade otišle u ruke norveške glumice i redateljice Liv Ullmann i to za sva joj dosadašnja filmska dostignuća i španjolskog redatelja Carlosa Saure koji je dobio nagradu za životno djelo.

Najveći je luzer na ovogodišnjoj dodjeli bio španjolski redatelj
Pedro Almodovar sa svojim 'polu'autobiografskim filmom 'Loš odgoj' jer, iako je bio nominiran u sedam kategorija, nije osvojio niti jednu nagradu. Nagradu nije osvoji niti Ostojićev film 'Ta divna splitska noć' koji je bio nominiran u kategoriji EFA Discovery Award tj. Prix Fassbinder, no ona je zato otišla na ruke redatelja Andree i Antonia Frazzi za talijanski film 'Certi Bambini'

Potpuni popis nagrađenih u svim kategorijama potražite na službenim stranicama EFAe.

Komentari

Nema komentara.